Lepo Sumera nimelise heliloomingu preemia laureaat on Galina Grigorjeva

19. september 2020.

18. septembril anti Estonia kontserdisaalis ERSO kontserdil üle Eesti Heliloojate Liidu algatatud Lepo Sumera nimeline heliloomingu preemia, mille laureaadiks valis žürii helilooja Galina Grigorjeva.

“Galina Grigorjeva teoste isikupärane stiil teeb temast eesti muusikas omapärase nähtuse. Slaavi kirikulaulu traditsiooni põimumine modernistliku väljenduslaadiga ning väljendusvahendite hoolikas valik ja selge vormiline mõtlemine ei ole Grigorjeva teostes ainult puhtmuusikaliste ideede, vaid ka laiema humanistliku eetose isikupärase artikuleerimise teenistuses,” kommenteeris žürii liige Kerri Kotta.

“Seetõttu mõjuvad helilooja teosed hoolimata erinevate lähenemisviiside samaaegsest kasutamisest nii stiililiste kui ka ideeliste tervikutena. Juveliirliku lähenemisviisi ja suurejoonelisuse sümbioos, mis võimaldab Grigorjevat käsitleda omalaadse sümfoonilise miniaturistina, lubab Grigorjevat tõlgendada ka Lepo Sumera teostele omase esteetika jätkaja ja edasiarendajana eesti kaasaegses muusikas,” lisas ta.

Lepo Sumera nimelise heliloomingu preemia on seni pälvinud heliloojad Jüri Reinvere (2019), Tõnu Kõrvits (2018), Helena Tulve (2017), Toivo Tulev (2016).

Tänavu valis preemia laureaadi välja kolmeliikmeline žürii koosseisus Märt-Matis Lill, Kerri Kotta ja Tammo Sumera. Lepo Sumera nimelise heliloomingu preemia kandidaate esitasid žürii liikmed, laureaat selgus žürii arutelus.

Preemia saaja pälvib 4500 EUR väärtuses rahalise preemia.

Alates 2002. aastast on Eesti Heliloojate Liit andnud välja eesti heliloojaid tunnustavat Eesti Muusika Päevade preemiat. Sooviga laiendada preemiale kandideerijate hulka, reformis Eesti Heliloojate Liidu juhatus preemia statuuti. 2016. aastal andis Eesti Heliloojate Liit koostöös Eesti Autorite Ühinguga esmakordselt välja Lepo Sumera nimelise heliloomingu preemia. Tänavu, Lepo Sumera 70. sünniaastapäeval toimub preemia väljaandmine juba viiendat korda ning preemia väljaandmist toetab Eesti Kultuurkapital.

Toimetaja: Victoria Maripuu

Loe uudist ERRi kultuuriportaalis.