Muudatused ERSO kontserdikorralduses oktoobris

23. september 2020.

Seoses praeguse olukorraga maailmas annab ERSO teada, et orkestri eluaegne aupeadirigent Neeme Järvi ja solist Anna Šelest ei saa kahjuks oktoobris väljakuulutatud kontsertideks Eestisse tulla ning kavas on mõned muudatused.

Praeguse seisuga on planeeritud, et 8. oktoobri kontsert “Järvi ja Matsujev” toob ERSO ette kaks muusikamaailma tippu – pianist Deniss Matsujevi ja dirigent Paavo Järvi, kelle ees on avatud maailma parimate kontserdisaalide uksed, keda ootavad endaga esinema parimatest parimad orkestrid ning keda publik ja ajakirjanikud kiidavad ülivõrretes.

Deniss Matsujev on ERSO ees esinenud ühe korra, esitades Tšaikovski 1. klaverikontserdi Jõhvi kontserdimaja avakontserdil oktoobris 2005 (dirigent Milen Nachev). Soolokontsertidega on ta Eesti publikut rõõmustanud aga korduvalt. Paavo Järvi juhatas ERSOt viimati 2019. aasta suvel Noblessneri valukojas, kus kõlasid Sumera tšellokontsert (solist Theodor Sink) ja Richard Straussi “Alpisümfoonia”.

Tšaikovski muusikale pühendatud kontserdi avab tsaar Aleksander III kroonimispidustusteks kirjutatud “Pidulik kroonimismarss”, millega 1891. aastal Tšaikovski dirigeerimisel avati ka New Yorgi Carnegie Hall. Tšaikovski konkursi võitja Deniss Matsujevi esituses kõlab Tšaikovski 2. klaverikontsert ning kontserdi teises pooles helilooja esimene sümfoonia “Talveunelmad“.

24. oktoobri kontserdil juhatab ERSOt Vassili Sinaiski ning solist on tšellist Marcel Johannes Kits, kes mõlemad pidid esialgse kava järgi ERSOga esinema kevadisel karantiiniajal.  Sel õhtul kehtivad kontserdile “Järvi ja Rubinstein” ostetud piletid.

Šostakovitši esimene tšellokontsert on teos, millega Marcel Johannes Kits võitis paar aastat tagasi Bukarestis rahvusvahelisel George Enescu nimelisel konkursil 53 tšellisti seas esikoha. Pärast aastakümnete pikkust vahet tuleb ERSO ette üks nimekaimaid Vene dirigente, Ilja Mussini ja Kirill Kondrašini traditsioonide jätkaja Vassili Sinaiski, kes on eriti hinnatud just vene, saksa ja inglise muusika interpreteerijana. Vassili Sinaiski on ERSOt juhatamas käinud neljal korral: 1977., 1979., 1980. ja 1986. aastal.

Marcel Johannes Kits esines koos ERSOga viimati 2017. aastal Olari Eltsi juhatusel, kui kolm “Klassikatähtede” telekonkursi võitjat tšellist Marcel Johannes Kits (2013), viiuldaja Katariina Maria Kits (2014) ja pianist Sten Heinoja (2016) – esitasin Beethoveni kolmikkontserdi.

Publiku arv kontsertidel on piiratud, kuid kõik kontserdid kannab üle ERSO TV.

Lähtudes Terviseameti soovitustest palume alates 1. oktoobrist kanda publikul ERSO kontsertidel maski.