ERSO avakontserti dirigeeris Olari Elts

18. september 2020.

ERSO hooaja avakontserti 11. septembril dirigeeris vastne peadirigent Olari Elts, kes sai vägeva aplausi juba lavale tulles. Kontserdi solistiks oli Elts kutsunud võrratu Sergei Hatšatrjani, kes võitis (15-aastasena!) 2000. aastal Sibeliuse nim viiuldajate konkursi. Samal aastal võitis Olari Elts Sibeliuse nim dirigeerimiskonkursi, mis avas talle ukse dirigentide kõrgliigasse. Kahekümne aasta jooksul on Elts juhatud pea kõiki Euroopa olulisi orkestreid – ERSO peadirigendi kohale astus ta juba küpse meistrina.

Olari Eltsi nimi sai eesti muusikapublikule laiemalt tuttavaks 1993. aastal, mil ta kutsus ellu uue muusika instrumentaalansambli NYYD Ensemble. Seda juhatas ta kuni aastani 2012, mil ansambel oma tegevuse lõpetas. Suuresti tänu kõrgtasemel NYYD Ensemble’i olemasolule sündis ka festival NYYD, mis oli omas ajas festival, mille kontserdid olid kuulajatest pilgeni täis ja pileteid oli raske saada. NYYD-festivali kunstilised juhid olid Madis Kolk ja Erkki-Sven Tüür. Viimasest on saanud Arvo Pärdi kõrval meie mängitavamaid heliloojaid maailmas.

Enne avakontserti tutvustasid peadirigent Olari Elts ja ERSO direktor Kristjan Hallik sümfooniaorkestri uut hooaega. Olari Elts ütles, et ERSO ootab 8. oktoobri kontserti dirigeerima Neeme Järvit, et ta saaks ära lõpetada ERSO 93. hooaja. Jäid ju Järvi kontserdid maikuus koroonaviiruse tõttu ära. See hooaeg on üldse kummaline – uue hooaja sees lõpetatakse ära eelmist hooaega ning iga kontserdi toimumisest teatatakse eraldi vaid nädal ette (seda otsustatakse valitsuse iganädalisel istungil). Nii muutuvad pidevalt ka ERSO kontsertturneede ajad. Kuna Inglismaa on koroonalukus, siis toimuvad ERSO kontserdid Inglismaal alles jaanuaris. Kui toimuvad!

Eesti muusikaelu on mujal toimuvaga võrreldes heas seisus. Meil toimusid suvefestivalid – nii Rapla kirikumuusikafestival kui Pärnu muusikafestival suure menuga. Kontserte transleeriti mitmele mandrile. Koroonaviiruse plusspoolele võibki kanda ERSO TV sündi. Nüüdsest saab ERSO kontserte kuulata ka interneti kaudu.

Mina ostsin lähiaja kontsertidele piletid juba ära, sest tahan kontserte saalis kuulata. Mitte vahendatult. Avakontserdi meeleolu on pea võimatu vahendatult tajuda. Ka kõige vaiksemate pianode ajal oli saal hiirvaikne. Isegi mitte ühtki köhatust polnud kuulda. Ilmselt polnud ma ainus, kes nautis elavat esitust täie rinnaga. Ja muusikud andsid tõesti ka oma parima.

Avakontsert oli pühendatud Beethoveni 250. a juubelile. Kontserdi juhatasid sisse Arvo Pärdi ,,Arbose“ suursugused helid. See oli ERSO kummardus Pärdile tema 85. a juubelil. Beethoveni viiulikontserdi kõrval, kus soleeris Sergei Hatšatrjan (unustamatult kaunis oli 2. osa Larghetto!) kõlas Beethoveni kolmas sümfoonia. Just mastaapse klassikalise sümfoonia puhul sai Olari Elts näidata oma hiilgavat dirigeerimistehnikat ja head dramaturgivaistu. Muusikaloost on teada, et algul pühendas Beethoven oma sümfoonia Napoleonile. Enne esiettekannet aga muutis pühendust ja kustutas Napoleoni nime partituurist ära. Ometi peegeldub pühendusetagi muusikast vastu napoleonlik võitlusvaim ja ta võidulootus. Ja sümfoonia lõpeb lausa triumfeerivalt. Triumfeeris ka Olari Elts, kes sai aplausitormi osaliseks.

Loe artiklit Eesti Elu kodulehel.