Galerii ja videouudis: ERSO esitas Veljo Tormise sünniaastapäeva puhul tormiseid lugusid

15. august 2020.

Vaata fotogaleriid ja “Aktuaalse kaamera” uudist ERRi uudisteportaalis.

Tallinnas Hirvepargis kõlasid ERSO esituses tormised lood ja laulud, mis olid pühendatud Veljo Tormise hiljutisele 90. sünniaastapäevale.

Veljo Tormise muusika kõnetab kõiki, olgu see muusika filmile “Kevade” või 1959. aastal kirjutatud avamäng nr 2, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

“Tal on üks väga spetsiifiline harmooniline keel, mis on äratuntav lihtsalt sekundi pealt. Siis muidugi see regilaulude vorm, mis on minimalistlik selles mõttes, et ta on korduv ja see paneb tegelikult inimesi transsi mõnes mõttes. See on niisugune, mis esialgu võlub ära ja siis suure embusega haarab,” kirjeldas dirigent Kristjan Järvi.

Tema hinnangul on Tormis emotsionaalne helilooja ja tema muusika intuitiivne.

Järvi lisas, et Tormis tegeles pühendunult Eesti juurte – regilaulude ehk meie arhailise kultuuriga.

“Mis on siiamaani kuidagi kestnud läbi igasuguste sõdade ja ülevõtmiste ja okupatsioonide. Aga siiski me püsime siin. Ja küsimus on, miks me püsime siin? Sest meie kultuur on ainukene asi, mis põimib meid kokku,” rääkis ta.

Kristjan Järvi sõnul poleks Tormiseta ka tänapäeval Eestit haaranud tungi pärimusmuusika järele.

Laupäeval Toompea nõlva all Hirvepargis peetud kontserdi programmi valis dirigent Kristjan Järvi lisaks Tormisele ka Eino Tambergi, Heino Elleri, Eduard Tubina ja Tõnu Kõrvitsa muusika. Programmis oli terve Eesti ajalugu ja mitte ainult klassikalise muusika vaatevinklist.

Kes kontserdile ei jõudnud, saab seda kuulata klassikaraadiost või ERSO TV veebilehelt.

 

: https://kultuur.err.ee/1124322/galerii-erso-esitas-veljo-tormise-sunniaastapaeva-puhul-tormiseid-lugusid