Neeme Järvi pälvis klassikalise muusika maailma ühe tähtsaima tunnustuse – Gramophone’i elutööpreemia

13. september 2018.
Neeme Järvi pälvis Gramophone’i elutööpreemia (© Kaupo Kikkas).

Gramophone’i klassikalise muusika auhinnagala Londonis tõi rambivalgusesse Eesti muusikud – rahvusvaheline tunnustus meie muusikakultuurile on parim kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul. Eestisse tuli kaks Gramophone’i auhinda, gala pealaval esines Eesti Riiklik Sümfooniaorkester ning kõlas peamiselt Eesti heliloojate muusika.

ERSO aupeadirigent Neeme Järvi võitis oma saavutuste eest Gramophone’i elutöö auhinna Lifetime Achievement Award. Järvi on salvestanud üle 400 albumi, peamiselt plaadifirmadele Chandos, BIS ja DG. Paljud orkestrid, keda ta oma pika karjääri jooksul on dirigeerinud, saatsid oma tervitused, sh Kuninglik Šoti Rahvusorkester, Göteborgi Sümfooniaorkester ja Detroiti Sümfooniaorkester. Samuti tervitasid teda Andris Nelsons, Dame Felicity Lott, Truls Mørk ning kolleegid plaadifirmadest Chandos ja BIS.

„Meil on suur au, et esimest korda ERSO ajaloos saab orkestri peadirigent maailma ühe mainekaima klassikalise muusika preemia,“ rõõmustab ERSO juhatuse liige Kristjan Hallik.  Ta lisab, et maestrole auhinna toonud plaadistuste hulgas on ka mitmed, mis salvestatud Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga.

Gramophone’i auhindade eriväljaandes kirjutab peatoimetaja James Jolly„81-aastane Neeme Järvi on jätkuvalt inspiratsiooniallikas. Orkestrid armastavad temaga töötada, kuna ta toob igas liikmes välja parima. Noored muusikud armastavad teda, kuna ta teab oma ametit läbi ja lõhki – lõppude lõpuks õppis ta Leningradis, jälgides selliseid dirigente nagu Rabinovitš, Sanderling ja Mravinski ning ammutades nendelt tarkusi. Oma kahele dirigendist pojale, Paavole ja Kristjanile, on ta isa, keda iga tärkav muusik omale kindlasti tahaks. Tema mõju muusikale, ka plaadile salvestatule, on ainulaadne.“

Koorimuusika katogoorias võitis auhinna BISi salvestis Alfred Schnittke ja Arvo Pärdi muusikaga, esitajaks Eesti Filharmoonia Kammerkoor Kaspars Putniņši dirigeerimisel. Ivan Moddy kirjeldas Gramophone’i auhindade eriväljaandes salvestist nii: „See pole esimene kord, mil Eesti Filharmoonia Kammerkoor puutub kokku väljakutset pakkuva repertuaariga, kuid Kaspars Putniņši dirigeerimisel on jõutud uute kõrgusteni: selle teose puhul peab mainima nii tehnilist meisterlikkust kui ka sügavat mõistmist [Schnittke] lähenemisviisi keerukusest nendele iidsetele tekstidele.“

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, kelle peadirigent on Neeme Järvi olnud kaks korda – 1963–1979 ja seejärel uuesti alates aastast 2010 –, lendas Londonisse spetsiaalselt selleks, et esineda tseremoonial muusikaga mitmelt Eesti heliloojalt: Jaan Rääts, Heino Eller, Arvo Pärt ja Peeter Vähi. Dirigentidena astusid üles Neeme ja tema poeg Kristjan.

Gramophone’i auhindade tseremoonia toimus Londoni Covent Gardenis De Vere Grand Connaught Rooms’is neljapäeval, 13. septembril.

Gramophone’i auhindadest
Iga-aastased Gramophone’i klassikalise muusika auhinnad, mis on maailma kõige mõjukamad klassikalise salvestatud muusika auhinnad, andis ajakiri Gramophone (asutatud 1923. aastal, asutaja Sir Compton Mackenzie) esimest korda välja aastal 1977. 2017. aastal toimus auhinnagala 40. korda. Rahvusvaheliselt kättesaadavast ajakirjast Gramophone pakutakse ka eriväljaannet Põhja-Ameerikale. Gramophone’i täispikad ajakirjad alates 1923. aastast kuni viimase väljaandeni on digitaalselt saadaval iPadi ja muude tahvelarvutite, nutitelefonide või arvutite jaoks.

Lisainfo:
Anastassia Dratšova
ERSO
anastassia@erso.ee
+372 55916274

Yasmin Hoy
yasmin@albion-media.com
+446 020 3077 4944

Neeme Järvi ja ERSO Londoni Covent Gardenis De Vere Grand Connaught Rooms’is, 13. september 2018 (© Kaupo Kikkas).