Neeme Järvi ja Eesti Filharmoonia Kammerkoor pälvisid mainekad Gramophone’i auhinnad

13. september 2018.

Gramophone’i klassikalise muusika auhinnagala Londonis tõi rambivalgusesse Eesti muusikud. Eestisse tuli kaks Gramophone’i auhinda, gala pealaval esines Eesti Riiklik Sümfooniaorkester ning kõlas peamiselt Eesti heliloojate muusika.

ERSO aupeadirigent Neeme Järvi võitis oma saavutuste eest Gramophone’i elutöö auhinna Lifetime Achievement Award. Järvi on salvestanud üle 400 albumi, peamiselt plaadifirmadele Chandos, BIS ja DG. Paljud orkestrid, keda ta oma pika karjääri jooksul on dirigeerinud, saatsid oma tervitused, sh Kuninglik Šoti Rahvusorkester, Göteborgi Sümfooniaorkester ja Detroiti Sümfooniaorkester. Samuti tervitasid teda Andris Nelsons, Dame Felicity Lott, Truls Mørk ning kolleegid plaadifirmadest Chandos ja BIS.

“Meil on suur au, et esimest korda ERSO ajaloos saab orkestri peadirigent maailma ühe mainekaima klassikalise muusika preemia,” märkis ERSO juhatuse liige Kristjan Hallik. Ta lisas, et maestrole auhinna toonud plaadistuste hulgas on ka mitmed, mis salvestatud Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga.

“81-aastane Neeme Järvi on jätkuvalt inspiratsiooniallikas. Orkestrid armastavad temaga töötada, kuna ta toob igas liikmes välja parima. Noored muusikud armastavad teda, kuna ta teab oma ametit läbi ja lõhki – lõppude lõpuks õppis ta Leningradis, jälgides selliseid dirigente nagu Rabinovitš, Sanderling ja Mravinski ning ammutades nendelt tarkusi. Oma kahele dirigendist pojale, Paavole ja Kristjanile, on ta isa, keda iga tärkav muusik omale kindlasti tahaks. Tema mõju muusikale, ka plaadile salvestatule, on ainulaadne,” kirjutab Gramophone’i auhindade eriväljaandes peatoimetaja James Jolly.

“Elutöö preemia on üks, et sa oled midagi suurt ära teinud. Aga ma olen umbes 500 plaati teinud /…/ ja iga plaadi peal on 80 minutit muusikat. Ja kui sa hakkad seda kokku arvestama, siis 80 minutit on üks asi, aga kui palju teoseid on seal CD plaadi peal, siis seda on tõesti palju. Ja et üks inimene jõuab seda elu jooksul ära teha, seda märgatakse arvatavasti ja on märgatud,” kommenteeris Neeme Järvi “Aktuaalsele kaamerale”.

Koorimuusika katogoorias võitis auhinna BISi salvestis Alfred Schnittke ja Arvo Pärdi muusikaga, esitaja Eesti Filharmoonia Kammerkoor Kaspars Putniņši dirigeerimisel.

“See pole esimene kord, mil Eesti Filharmoonia Kammerkoor puutub kokku väljakutset pakkuva repertuaariga, kuid Kaspars Putniņši dirigeerimisel on jõutud uute kõrgusteni: selle teose puhul peab mainima nii tehnilist meisterlikkust kui ka sügavat mõistmist [Schnittke] lähenemisviisi keerukusest nendele iidsetele tekstidele,” kirjeldas Gramophone’i auhindade eriväljaandes salvestist Ivan Moddy.

Eesti Filharmoonia Kammerkoori peadirigent Kaspars Putninš märkis “Aktuaalsele kaamerale”, et võiduplaadi salvestamine Eesti Filharmoonia Kammerkooriga ei olnud lihtne üleanne. “Alfred Schnittke teos on ema üks keerulisemaid a capella teoseid ja seda erinevatel põhjustel. See on tehniliselt väga raske ja ka vaimselt nõudlik. Sa pead tõesti muusikasse sisse elama ja seda süvitsi tundma,” rääkis Putninš.

“Kammerkoor on esitanud Arvo Pärdi teoseid väga paljude erinevate dirigentide juhatamisel, ka neid kahte, mis võiduplaadil on. Sellest hoolimata on nad väga paindlikud ja jätkuvalt entusiastlikud sinu ideedega kaasa tulema, et sinu nägemust kõige paremal kujul esitada,” lisas Putninš.

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, kelle peadirigent on Neeme Järvi olnud kaks korda – 1963–1979 ja seejärel uuesti alates aastast 2010 –, lendas Londonisse spetsiaalselt selleks, et esineda tseremoonial muusikaga mitmelt Eesti heliloojalt: Jaan Rääts, Heino Eller, Arvo Pärt ja Peeter Vähi. Dirigentidena astusid üles Neeme ja tema poeg Kristjan.

Iga-aastased Gramophone’i klassikalise muusika auhinnad, mis on maailma kõige mõjukamad klassikalise salvestatud muusika auhinnad, andis ajakiri Gramophone (asutatud 1923. aastal, asutaja Sir Compton Mackenzie) esimest korda välja aastal 1977. 2017. aastal toimus auhinnagala 40. korda. Rahvusvaheliselt kättesaadavast ajakirjast Gramophone pakutakse ka eriväljaannet Põhja-Ameerikale. Gramophone’i täispikad ajakirjad alates 1923. aastast kuni viimase väljaandeni on digitaalselt saadaval iPadi ja muude tahvelarvutite, nutitelefonide või arvutite jaoks.

“Meil on suurepärane elutöö preemia laureaat, Neeme Järvi. Kes oleks veel sobivam Gramophone’i auhinna laureaadiks kui tema. Ta on teinud meeletu arvu plaadistusi – üle 400 – täiesti imelise repertuaariga. Nii hakkas see ratas veerema. Ja teine auhind Eesti Filharmoonia Kammerkoorile, kes jõudis nominentide nimekirja tippu väga suveräänselt, ehkki see sobis hästi ka Eesti 100 tähistamisega, see oli lihtsalt boonus. See on suurepärane plaat imelise koori esituses,” selgitas Gramophone’i peatoimetaja James Jolly “Aktuaalsele kaamerale”.

Loe uudist ERRi kultuuriportaalis.