81-vuotias Neeme Järvi palasi vihdoin johtamaan Suomeen – ”Meillä on Virossakin suuria säveltäjiä, mutta vain te rakennatte konserttitaloja”

08. september 2018.

KAPELLIMESTARILEGENDA Neeme Järvi, 81, palasi vihdoin Suomeen näyttämään taitojaan vuosikymmenten tauon jälkeen.

Viron kansallisen sinfoniaorkesterin vierailu Lahden Sibelius-festivaalilla perjantai-iltana oli samalla eittämättä yksi Viron itsenäistymisen satavuotisjuhlan ainutlaatuisimmista hetkistä Suomessa.

”Virolla ja Suomella on niin fantastisia säveltäjiä, mutta vain Suomi rakentaa heidän musiikilleen konserttitaloja! Me tarvitsemme yhä vuonna 1913 valmistunutta Estonia-teatteria”, Järvi ihmettelee.

LAHDEN Sibeliustalo on hänestä hieno, kuten Helsingin Musiikkitalokin.

”Minähän muistan ajan, jolloin teillä oli vain Yliopiston juhlasali. Sieltä radioitiin Tauno Hannikaisen ja Martti Similän johtamia konsertteja 1950-luvulla. Kuuntelin niitä Tallinnassa ja opin paljon.”

Sitten pelkästään Helsinkiin rakennettiin Kulttuuritalo, Finlandia-talo ja lopulta Musiikkitalo.

”Viron päättäjillä olisi tästä paljon opittavaa. Meillä ei ole hyviä johtajia, jotka ymmärtäisivät TubininPärtinTamberginTormisin ja kymmenien muiden loistavien virolaissäveltäjien merkityksen maamme kulttuurin suurlähettiläinä.”

JÄRVI konsertoi Suomessa vuodesta 1960 alkaen, ja muistoja riittää. Kapellimestari Paavo Berglund oli hänen hyvä ystävänsä, ja hän nimesi vanhemman poikansa Berglundin ja Paavo Nurmen mukaan. Paavo Järvi on nyt maailmankuulu kapellimestari isänsä tavoin.

”Ja Jorma Panula oli kuin Gustav Mahler. Hänen kapellimestaripedagogiansa aiheutti uusien loistokapellimestarien tulvan Suomessa ja vaikutti myös omaan opetukseeni. Tunsin myös Tapio Wirkkalan ja kävin Tauno Palon kanssa saunassa.”

1980-LUVUN alussa Järvet saivat muuttaa Neuvostoliitosta länteen, ja Suomi-yhteydet vähenivät. Neeme Järvi johti Göteborgin sinfoniaorkesteria yli 20 vuotta ja teki valtavasti levytyksiä, esimerkiksi kaksi Jean Sibeliuksen sinfonioiden kokonaislevytystä.

”Sibelius ei muistuta ketään muuta säveltäjää. Kapellimestarilta vaatii fanaattisuutta saada kaikki synkoopit ja koko se suurenmoinen sävelkieli toimimaan.”

Järvi on yleensä ripeänpuoleinen Sibelius-tulkki. 22 vuotta sitten hän teki Lontoossa jopa mielestäni liiallisia nopeusennätyksiä johtaessaan kaikki Sibeliuksen sinfoniat.

Moni asia uusiutui kuitenkin jälleen, kun hän levytti Sibeliuksen sinfoniat Deutsche Grammophon -yhtiölle.

”Ja tänään kaikki soi taas uutena”, hän lupasi ennen konserttia. ”Aloitan partituurin tutkimisen aina kuin en olisi sitä koskaan nähnytkään.”

JÄRVELLÄ on ollut omia orkestereita myös esimerkiksi Skotlannissa, Haagissa, Detroitissa, New Jerseyssä ja Genevessä. Viron kansallista sinfoniaorkesteria hän ryhtyi johtamaan vuonna 2010, erosi välillä politiikkaan kypsyneenä ja jatkoi sitten taas.

”Viron kansallinen sinfoniaorkesteri on erinomaisessa kunnossa ja aina valmis opettelemaan uutta. Virossa pitäisi vain olla paljon enemmän muitakin täyskokoisia sinfoniaorkestereita Suomen tapaan”, hän sanoo.

Kesällä Järvien kapellimestariperhe pitää festivaalia Pärnussa. ”Viron festivaaliorkesterimme on todella erinomainen, koska poikani Paavo kutsuu siihen sekä Viron että muissa maissa johtamiensa orkesterien parhaita muusikkoja. Pidän festivaalin yhteydessä yleensä mestarikurssin.”

Järvi surkuttelee nuorten kapellimestarien kapeaa ohjelmistoa.

”Itse opiskelin nuoruudessani koko ajan uusia teoksia. On niin paljon amerikkalaisia, ranskalaisia, virolaisia, venäläisiä, suomalaisia ja pohjoismaisia säveltäjiä, joita nuoret eivät tunne. Uuno KlamiErkki Melartin, jota aion taas johtaa, Joachim Raff, loistava Wilhelm StenhammarAleksandr Glazunov ja kymmeniä muita.”

Mestarikursseilla hän yrittää monipuolistaa nuorten tekniikkaa.

”He luulevat, että kapellimestari lyö tahtia, mutta kapellimestarin pitää puhua käsillään ja välittää kaikki musiikillinen informaatio.”

Järvi on itse tehnyt valtavan elämäntyön ja tavattomasti tärkeiden teosten ensilevytyksiä.

”Levytyksiä lienee jotain viisisataa. Viimeksi levytin Wilhelm Stenhammarin erinomaisen kantaatin, jota ei ole edes painettu. Jokaisen maan pitäisi pitää huolta, että suurten säveltäjien nuotit ovat saatavilla!”

NYKYISIN Järvi pitää kotejaan New Yorkissa, Floridassa ja Tallinnassa. Hän myöntää, että valtava ohjelmisto ei enää 81 vuoden iässä juuri laajene. On niin paljon sävellyksiä, joita hän on aikoinaan johtanut ja haluaa johtaa vielä ainakin kerran.

”Muuten johtaisin myös esimerkiksi Esa-Pekka Salosta, joka on oikein hieno kapellimestari ja vielä hienompi säveltäjä!”

Loe artiklit ajalehe Helsingin Sanomat kodulehel.