ERSO jätkab eelmisel aastal käivitatud muusika-aastal sündinud laste projekti, mis on kavandatud kestma kuni 2033. aastani

31. august 2017.

6. ja 7. septembril ootab Eesti Riiklik Sümfooniaorkester Estonia kontserdisaali kõige nooremat publikut, et jätkata möödunud hooajal ülimenukalt alanud eelkõige muusika-aastal (2015) sündinud lastele suunatud eriprojekti. Loomulikult on muusika-aasta lapsed oodatud kontserdisaali koos oma emade-isade ja õdede-vendadega ning teretulnud on ka kõik teised muusikasõbrad.

Eelmisel aastal suure beebitralli ja käruralliga alanud projekt on kavandatud kestma kuni aastani 2033, mil muusika-aastal sündinud lapsed saavad täisealiseks. Esimesed 18 eluaastat on aeg, mil igal lapsevanemal ja õpetajal on kõige suurem võimalus arendada oma lapse silmaringi ja suunata tema huvisid.

Väikese lapse päevakava ja tegevused paneb paika just tema kõrval olev täiskasvanu. Lapse arendamine on põnev ja vastutusrikas väljakutse, mis nõuab pingutust ja järjekindlust just täiskasvanutelt. Aina enam puutuvad nii lapsevanemad kui õpetajad kokku arvuti- ja ekraanimaailma sukeldunud lastega, keda üritatakse erinevate mõjutusvahendite abil reaalsesse igapäevaellu ja päris asjade juurde tagasi tuua, sageli juba eripsühholoogide ja meedikute abil.

Klassikalise muusika mõju inimese üldisele arengule, mälule, loogilisele mõtlemisele, keskendumisvõimele jne on palju uuritud. Tulemused viitavad alati sellele, et muusikaga tegelemine ja muusika kuulamine mõjuvad inimese üldisele arengule ainult positiivselt ning muusikaga tegelevad lapsed jõuavad eakaaslastega võrreldes paremini edasi ka teistes valdkondades.

Igast muusika-aasta lapsest ei pea sirguma muusik, kuid arusaamine muusikast ja armastus selle vastu aitavad mudilastel kindlasti paremaks inimeseks kasvada. Aga võimalik, et aastate pärast jõuab nii mõnigi tänane muusika-aasta beebi ka ise orkestri ette musitseerima või saab temast praegustele orkestrantidele hea kolleeg.

Kontserdil “Kasvan koos muusikaga” ettekandele tulevad teosed kuuluvad kõik muusikaklassika kullafondi ning kava on koostatud just kõige väiksemaid kontserdikülastajaid silmas pidades. Eelmisel aastal juhendasid kontserdil lapsi beebivõimlemise spetsialistid ja publik istus põrandal võimlemismattidel. Seekord on kaasatud Tallinna Ülikooli muusikateraapia magistrandid Kerli Remmelgas ja Helen Kivimägi, kes paluvad lastel kindlasti oma kaisuloomad kaasa võtta. Publik istub kontserdi ajal toolidel, kuid kõigil on vajadusel võimalus ka saalis ringi liikuda.

Kava:
Wolfgang Amadeus Mozart. Avamäng ooperile “Figaro pulm”
Olav Ehala. “Kodulaul” filmist “Nukitsamees”
Richard Strauss. Katkend süidist ooperist “Roosikavaler”
Camille Saint-Saëns. “Elevant” süidist “Loomade karneval”
Gabriel Fauré. “Hällilaul” süidist “Dolly”
Arvo Pärt. “Ukuaru valss”
Gioachino Rossini. Katkend avamängust ooperile “Wilhelm Tell”

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester
Dirigent Andres Kaljuste

Rohkem infot: https://www.erso.ee/2016/09/mudilased-uudistasid-erso-kontserti/

Lisainfo:
Anastassia Dratšova
anastassia.dratsova@erso.ee
+372 55916274