ERSO annab esmakordselt kontserdi Kölni Filharmoonias festivalil “Acht Brücken”

04. mai 2016.
2.05.2016 Estonia kontserdisaalis. Dirigent Bas Wiegers, helilooja Arvo Pärt ja pianist Olga Scheps. Foto: Karin Kopra.
2.05.2016 Estonia kontserdisaalis. Dirigent Bas Wiegers, helilooja Arvo Pärt ja pianist Olga Scheps. Foto: Karin Kopra.

Neljapäeval, 5. mail esineb Eesti Riiklik Sümfooniaorkester esmakordselt Kölni Filharmoonia saalis. Hollandi dirigent Bas Wiegersi juhatusel antakse kontsert nüüdismuusikale keskendunud festivalil “Kaheksa silda” (“Acht Brücken”).

Festival “Kaheksa silda” toimub tänavu kuuendat korda, igal aastal on fookuses üks teema ja üks helilooja. Seekordse festivali alapealkirjaks on “Muusika ja usk” ning tähelepanu keskmes on Vene helilooja Galina Ustvolskaja (1919–2006) looming. Peterburis elanud Ustvolskaja oli Dmitri Šostakovitši õpilane, nõukogude ajal ja eelkõige Stalini terroriaastatel hoidus ta oma loominguga tagaplaanile ning nii jõudiski see laiema üldsuseni alles 1980. aastate lõpus. 11 päeva kestev festival hõlmab kokku 57 üritust ning esiettekandele tuuakse 14 muusikateost.

ERSO ja dirigent Bas Wiegersi esituses kõlavad Kölnis Arvo Pärdi “Lamentate” klaverile ja orkestrile ning Galina Ustvolskaja sümfoonilised poeemid nr 1 ja 2. Teoses “Lamentate” soleerib Kölnis resideeruv noor Vene päritolu pianist Olga Scheps, kes on tuntud romantismiajastu ning Vene heliloojate loomingu interpreet. ERSO kontserdi salvestab Lääne-Saksa Ringhääling ja EBU vahendusel kõlab see 27. mail ka Klassikaraadio eetris.

Dirigent Bas Wiegersi sõnul on ERSO hetkel heas vormis. “Koostöö ERSOga on olnud väga hea, orkester töötab distsiplineeritult ning muusikud reageerivad kiiresti. On tunda, et orkester on Arvo Pärdi loomingut sageli mänginud. Eriliselt õnnelik olen selle üle, et olen proovides saanud koostööd teha helilooja Arvo Pärdiga. Kölni Filharmoonia on suurepärane kontserdisaal, nii et orkestril on kindlasti väga hea seal mängida,” ütleb Wiegers.

Varasematel aastatel on festivalil “Kaheksa silda aukohal olnud Pierre Boulez ja Prantsuse nüüdismuusika (2011), John Cage ja Ameerika muusika (2012), Kreeka-Prantsuse helilooja Iannis Xenakis ja elektrooniline muusika (2013), viimaste aastate teemadeks on olnud “Pulss – kõik, mis jääb inimese südamelöökide ja mehaaniliste rütmide vahele – (2014) ning “Muusika ja poliitika (2015). Seega on Ustvolskaja loomingu esitamine loogiliseks jätkuks eelmise aasta teemale.

1986. aastal ehitatud Kölni Filharmoonia on koduks kahele suurele orkestrile: 1947. aastal asutatud Lääne-Saksamaa Ringhäälingu (WDR) sümfooniaorkestrile, mille peadirigent alates hooajast 2010/11 on Jukka-Pekka Saraste, ning 15. sajandisse ulatuva ajalooga Kölni Gürzenichi orkester, mille peadirigent käesoleva hooaja algusest on François-Xavier Roth.

Täpsem info:
Kristjan Hallik
ERSO juhatuse liige
Tel: +372 614 7785
GSM: +372 5656 8754
Kristjan.Hallik@erso.ee
erso@erso.ee
www.erso.ee
http://www.achtbruecken.de/en/