Eesti Muusika Päevade lõppakord

09. aprill 2014.

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester valmistub Olari Eltsi käe all Eesti Muusika Päevade lõppkontserdiks. Reedesel kontserdil tulevad esiettekandele Helena Tulve “Südamaa“ klaverile ja orkestrile (solist Mihkel Poll) ning Tõnis Kaumanni mitme õhtu peale jagatud teose “Kolm saba“ viimane osa, esiettekandele Eestis tuleb Erkki-Sven Tüüri teos “De profundis“, mille eest helilooja pälvis hiljuti riikliku kultuuripreemia ning kontserdi teises pooles kõlab Eesti muusikaklassiku Heino Elleri “Sümfooniline legend“.

8.04.2014. Proov Estonia kontserdisaalis, esiplaanil helilooja Helena Tulve ja ERSO külaliskontsertmeister Harry Traksmann. Foto Maarja Kasema.
8.04.2014. Proov Estonia kontserdisaalis, esiplaanil helilooja Helena Tulve ja ERSO külaliskontsertmeister Harry Traksmann. Foto Maarja Kasema.

Helena Tulve “Südamaa” on valminud ERSO tellimusel ning selle solistipartii on kirjutatud Mihkel Pollile. Helena Tulve: “Mind on pikemat aega köitnud ja hämmastanud tasakaalutus tasakaalus ja tasakaal tasakaalutuses – sümmeetria ja asümmeetria, kord ja kaos ning see, kuidas nad omavahel suhtestuvad ja väljendavad end nii arhailistes kui ka tänapäevastes joonistes, mudelites ja mustrites, mida võib kohata kõikjal loodus ja looduses.”

Vaata katkendit teisipäevasest proovist, kus harjutati Tulve teost “Südamaa”:

Erkki-Sven Tüüri “De profundis” sündis Helsingi Linnaorkestri ja ERSO ühistellimusena ning tõi heliloojale koos äsja ERSO esituses kõlanud klarnetikontserdiga Eesti Vabariigi kõrgeima autasu – riikliku kultuuripreemia. Helsingis jõudis “De profundis” Olari Eltsi dirigeerimisel kuulajaini 1. novembril 2013.

Tõnis Kaumanni “Kolm saba on 3-osaline teos, mille ettekanne on jagatud kolmele õhtule. Teose I osa kõlab kolmapäeval Rahvusooper Estonia SO ja Mihhail Gertsi esituses, II osa neljapäeval Vanemuise SO ja Paul Mägi esituses ning III osa reedel ERSO ja Olari Eltsi esituses.

Kõrvuti uudisloominguga tuleb ettekandele Heino Elleri 90 aastat tagasi loodud “Sümfooniline legend”.

Juhatab Helsingi Linnaorkestri ja ERSO peakülalisdirigent Olari Elts, kes teeb koostööd paljude suurepäraste orkestritega üle maailma. “Praegune diferentseeritud kõlaga, tehniliselt väga võimekas ERSO, mida Olari Elts väga hästi tunneb, on valmis temaga laval mööndusteta kaasa minema,“ tõdes Maris Valk-Falk vähem kui aasta tagasi kultuurilehes Sirp.

8.04.2014. Proov Estonia kontserdisaalis, Mihkel Poll ja Olari Elts. Foto Maarja Kasema.
8.04.2014. Proov Estonia kontserdisaalis, Mihkel Poll ja Olari Elts. Foto Maarja Kasema.

Helen Tulve klaverikontserdis “Südamaa” soleerib Mihkel Poll. Arvo Pärt on öelnud: “Mihkel Poll on huvitav ja isikupärane muusik ning suurepäraste pianistlike võimetega, kandes ette äärmiselt keerukaid teoseid artistliku üleoleku ning muusikalise vabadusega …”

Kontserdil antakse üle festivali Eesti Muusika Päevad 2014 preemiad.


Reedel, 11. aprillil kell 19 Estonia kontserdisaalis
Sarja FESTIVO IV kontsert “HEA EESTI ASI”

Erkki-Sven Tüür. “De profundis” (esiettekanne Eestis)
Helena Tulve. ”Südamaa” klaverile ja orkestrile (esiettekanne)
Heino Eller. “Sümfooniline legend“
Tõnis Kaumann. III osa “Octapussy“ teosest “Three Tails / Kolm saba“

Solist Mihkel Poll klaver
Eesti Riiklik Sümfooniaorkester
Dirigent OLARI ELTS

NB! Tund enne kontserdi algust, kell 18 Estonia kontserdisaalis Mirjam Tally teose “Vortex“ esiettekanne (ERSO suur ansambel, dirigent Taavi Kull) ning kohtumine heliloojate Erkki-Sven Tüüri ja Helena Tulvega.