Beethoven autos, Olari Elts ja John Adams roolis

13. veebruar 2014.

Estonia kontserdisaalis toimub sel nädalal taas midagi erilist. Eesti Riiklik Sümfooniaorkester teeb proove koos YXUS Kvartetiga ning orkestri peakülalisdirigent Olari Elts annab viimast lihvi põnevale kavale, mida raamib Viini klassiku Ludwig van Beethoveni looming, aukohal on Ameerika tänapäeva tuntuima helilooja John Adamsi muusika.

John Adamsi alles möödunud aastal esiettekandele tulnud humoorikas “Absolute Jest” on pälvinud suurepärase vastuvõtu paljudes maailma kontserdisaalides. Adams on lubanud endale naljatamist Beethoveni muusikaga ning võtnud aluseks katkendid muusikaklassiku keelpillikvartettide skertso-osadest. John Adams: “Olemasoleva materjali ümber teose ehitamine on põnev, aga kindlasti mitte kerge – juhtida autot, milles istub Beethoven ise, tekitab elevust, hirmu ja suurt aukartust.” Keelpillikvartett YXUS on ka isiklikult helilooja John Adamsiga kokku puutunud, kui 2005. aastal esineti Stockholmis John Adamsi autorikontserdil.

YXUS kvartett ja John Adams 2005. aastal Stockholmis. Foto: NYYD Ensemble.
YXUS kvartett ja John Adams 2005. aastal Stockholmis. Foto: NYYD Ensemble.

Reedesel kontserdil tuleb ettekandele ka Austraalia helilooja, kauaaegse Berliini Filharmoonikute vioolamängija Brett Deani “Testament”, mis märgib 200 aasta möödumist Beethoveni traagilisest “Heiligenstadti testamendist”. Ja nalja saab kindlasti ka: kas teadsite, kuidas mängitakse kontrabassi timpaninuiaga ja viiulit kahe erineva poognaga?

Aktiivselt maailma kontserdilavadel esinevat Olari Eltsi on nimetatud lummavalt osavaks, napi kehakeelega, kuid väljendusrikkaks dirigendiks, kelle “dirigeerimisstiilist õhkub intelligentsust ja sügavat musikaalsust”.

Vaata katkendit kolmapäevasest proovist:

http://www.youtube.com/watch?v=hklCNMarVzU&feature=youtu.be

BEETHOVEN

Reedel, 14. veebruaril 2014 kell 19 Estonia kontserdisaalis
Ludwig van Beethoven. Avamäng “Coriolanus”
John Adams. “Absolute Jest” keelpillikvartetile ja orkestrile
Brett Dean. “Testament”
Ludwig van Beethoven. Sümfoonia nr 1

YXUS-keelpillikvartett:
Harry Traksmann (I viiul)
Juta Õunapuu-Mocanita (II viiul)
Torsten Tiebout (vioola)
Leho Karin (tšello)
Eesti Riiklk Sümfooniaorkester
Dirigent OLARI ELTS

Täpsem kontserdi- ja piletiinfo: https://www.erso.ee/?concert=beethoven