Kadri Tali ERSO tuurist USAs: olen kindel, et paljudel ameeriklastel tekkis meie maa vastu huvi

06. jaanuar 2014.

Välisministeeriumilt detsembris toimunud USA kontsertturnee eest kultuuripreemia saanud ERSO direktor Kadri Tali ütleb, et paljudes kontserte väisanud ameeriklastes tärkas Eesti ja meie rahva vastu suur huvi.

“Kontserdireis läks väga edukalt!” kinnitab Kadri Tali. “Esinesime nii erinevates ja tähtsates kohtades – see tuur läbis Ameerikat, mitte ei toimunud ainult ühes linnas või osariigis. See andis eri paikades ülevaate meie kultuurist ja näitas ERSOt kui äärmiselt võimekat tänapäeva orkestrit.” Brahmsi, Sibeliuse ja Tšaikovski muusika kõrval kandis koosseis ette ka meie oma Arvo Pärdi ja Veljo Tormise loomingut.

Tali rõhutab, et ERSO ei jätnud USAsse maha ainult muusikalist märki ning tutvustas lisaks eesti muusikuile ja heliloojatele Eestimaad, siinseid traditsioone ja ettevõtlust üldisemalt. “Välisministeeriumi abiga olid meil igal kontserdil kohal inimesed, kes Ameerika publikule Eestit tutvustasid ja neile materjale jagasid. Meil oli kaasas hulgaliselt plaate, raamatuid nii orkestrist kui ka Eesti kultuurist. Kontsertide eel kohtusime laval ja kammersaalides publikuga ja kooligruppidega. Saime rääkida Skype’ist ja meie geenitehnoloogiast,” muheleb Tali.

Ta on veendunud, et paljudes kontserte väisanud ameeriklastes tärkas meie maa ja rahva vastu suur huvi. “Väga paljud inimesed ei ostnud heliplaate mitte kindlat heliloojat silmas pidades, vaid selleks, et selle maa kohta midagigi rohkem teada saada,” märgib Tali, keda üllatas, et kontsertidel oli väga palju noort publikut.

Tali möönab, et tuur sai suuresti teoks tänu sellele, et orkestri peadirigent ja kunstiline juht on Neeme Järvi, kelle sõna USAs usaldatakse.

“Kui ma ütlesin enne reisi, et selline ringreis on miski, mida juhtub kord kümne aasta jooksul, siis nüüd julgen ma öelda, et tegelikult on juba õhus kutse USAsse kahe aasta pärast,” avaldab Tali lõpetuseks.

http://www.ohtuleht.ee/559645/kadri-tali-erso-tuurist-usas-olen-kindel-et-paljudel-ameeriklastel-tekkis-meie-maa-vastu-huvi