ERSO pälvis Välisministeeriumi kultuuripreemia

06. jaanuar 2014.

Välisminister Urmas Paet andis täna üle välisministeeriumi 2013. aasta kultuuripreemiad, et tänada ja tunnustada Eesti loomeinimesi, kes on kultuuri kaudu aidanud kaasa Eesti rahvusvahelise maine tõstmisele ja tuntuse kasvatamisele. „Hindame väga kõrgelt tänaste tunnustuse saajate, aga ka kõigi teiste Eesti loomeinimeste panust Eesti tutvustamisse välismaal,“ rõhutas Paet. „On väga hea meel, et meie kunsti- ja kultuuriinimeste mitmekülgne ning kõrgetasemeline looming pakub suurepäraseid võimalusi Eesti tutvustamiseks välismaal,“ lisas ta.

„Tunnustame Eesti-Gruusia koostöös valminud mängufilmi „Mandariinid“ tegijaid inimlikust vaatenurgast poliitiliste ja julgeolekuprobleemide selgitamisel. Ivo Felti, Zaza Urušadze, Rein Kotovi, Lembit Ulfsaki, Elmo Nüganeni, Raivo Trassi ja paljude teiste koostöös loodud mängufilm on näide edukast rahvusvahelisest koostööst filmivaldkonnas ning see on köitnud publikut paljudes riikides,“ sõnas välisminister Urmas Paet. Mängufilm on ka pälvinud mitmeid auhindu rahvusvahelistel filmifestivalidel, näiteks Varssavi filmifestivalil, Mannheim-Heidelbergi filmifestivalil ning Tbilisi Filmifestivalil.

Välisministeeriumi tänavuse kultuuripreemia laureaat on ka Eesti Riiklik Sümfooniaorkester (ERSO). Välisminister Paet tunnustas ERSO dirigente Neeme Järvit, Nikolai Aleksejevit ja Anu Tali tänukirjadega. ERSO nimel võttis kultuuripreemia vastu ERSO direktor Kadri Tali.  „Soovime tunnustada ERSOt seoses möödunud aasta novembris toimunud eduka kontsertturneega Ameerika Ühendriikides, kus meie muusikud pälvisid suurepärase vastukaja nii publikult kui Ameerika meedialt,“ ütles välisminister Paet. „Kultuurisaadikuna on ERSO esindanud Eestit ja tutvustanud Eesti muusikat parimal moel väga paljudel rahvusvahelistel muusikafestivalidel,“ lisas Paet. ERSO kõrget kvaliteeti on esile tõstetud ka meedias ning tunnustatud mitme auhinnaga, millest olulisim 2004. aastal pälvitud Eesti esimene Grammy. ERSO on vanim regulaarselt tegutsev sümfooniaorkester Eestis.

ERSO andis kolm nädalat kestnud turnee ajal viisteist kontserti Ameerika Ühendriikides. Neist seitse peadirigendi ja kunstilise juhi Neeme Järvi, seitse eelmise peadirigendi Nikolai Aleksejevi ja ühe Anu Tali juhatusel. Kokku oli kavas üheksa erinevat teost Arvo Pärdi, Veljo Tormise ja Jean Sibeliuse, Johannes Brahmsi, Pjotr Tšaikovski ja Antonin Dvoraki loomingust.

Paeti sõnul on tunnustuse väärilised ka luuletaja ja proosakirjanik Kristiina Ehin ning luuletaja ja tõlkija Ilmar Lehtpere eesti kirjanduse tutvustamise eest maailmas. „Kristiina Ehin ja Ilmar Lehtpere on aidanud viia eesti luulet ja kirjandust nii Euroopasse kui ka Põhja-Ameerikasse,“ sõnas Paet. Möödunud aastal ilmusid Ameerika kirjastajatelt Kristiina Ehini kakskeelsed luulekogud „1001 talve – 1001 Winters“ ja „Ühe hingetõmbega – In a Single Breath“, mõlemad Ilmar Lehtpere tõlkes. „Sügisel Põhja-Ameerikas toimunud luuleturnee publikuhuvi tõestas, et luule ulatub üle keele- ja riigipiiride,“ lisas välisminister Paet. Ehin ja Lehtpere on oma loomingu eest pälvinud kõrgeid rahvusvahelisi tunnustusi. Luulekogu „1001 Winters – 1001 talve“ valiti Suurbritannias Briti Poetry Society Popescu auhinna nominendiks, tegemist on inglise keeleruumi mainekaima tõlkeluulepreemiaga.

Välisminister Urmas Paet tunnustas Anne Ermi maailmakultuuri ja muusika tutvustamise eest Eestis. Anne Ermi eestvedamisel sai 1990. aastal alguse festival „Jazzkaar“ ning ta on andnud panuse Eesti levimuusika ja -muusikute tutvustamisse. „Festival on toonud Eestisse paljud maailmas tuntud džässmuusikud ning asetanud Eesti džässmuusika maailmakaardile. Seda festivali peetakse tänapäeva Eesti muusikaelu üheks visiitkaardiks,“ sõnas välisminister Paet.

Eelmisel aastal said välisministeeriumi kultuuripreemia Ewert and The Two Dragons, Ilmar Raag, Riina Sildos, Laine Mägi ja Kalle Kasemaa. 2011. aastal Aivar Mäe ning XI noorte laulu- ja tantsupeo „Maa ja ilm“ loovmeeskonda kuulunud Aet Maatee, Veronika Portsmuth, Märt Agu ja Raul Talmar. 2010. aastal Arvo Pärt, Tõnu Kaljuste ja Tiina Lokk ning 2009. aastal Imbi Paju ja Tiit Ojasoo.

Loe uudist Välisministeeriumi kodulehel.
Vaata fotogaleriid.