In memoriam ÜLO KAADU

19. august 2013.

ÜLO KAADU
(11.10.1957 – 3.08.2013)

Pärast rasket haigust lahkus meie hulgast suurepärane viiuldaja, solist, kammermuusik, Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri ja Kymi Sinfonietta kauaaegne kontsertmeister Ülo Kaadu.

Ülo Kaadu lõpetas Tallinna Muusikakeskkooli 1976. a Ivi Tiviku, Tallinna konservatooriumi 1981. a Vladimir Alumäe ja Endel Lippuse ning Moskva konservatooriumis assistentuuri 1983. a Jevgenia Tšugajeva juhendamisel. Tema eriline musikaalsus pälvis tähelepanu juba kooliajal, innustades ja inspireerides kaasõpilasi. Ülo Kaadu on kahe vabariikliku viiuldajate konkursi (1975 ja 1981) laureaat ning üleliidulise viiuldajate konkursi (1985) diplomand.

1980. aastatel töötas ta ERSO kontsertmeistrina, esinedes nii siis kui hiljemgi ERSO ees ka solistina. 1989. aastast töötas ta Kotka Linnaorkestri kontsertmeistrina, andes seejärel olulise panuse uue orkestri, 1999. aastal loodud Kymi Sinfonietta energeetikasse, eriti orkestri keelpillirühma kõla kujundamisse. Soome publikul oli peaaegu igal hooajal võimalus kuulda teda ka solistina, muuhulgas esitas ta Kotka Linnaorkestriga näiteks Brahmsi ja Sibeliuse viiulikontserdi ning Kymi Sinfoniettaga Prokofjevi II viiulikontserdi, kolm aastat tagasi aga James MacMillani topeltkontserdi helilooja enda dirigeerimisel. Eestis käis ta soleerimas nii ERSO, Tallinna Kammerorkestri, Hortus Musicuse Akadeemilise Orkestri kui Tallinna Barokkorkestri ees, samuti kammermuusikuna mitmetel festivalidel, viimasel kümnendil paraku aina harvem. Olulisel kohal Ülo Kaadu tegevuses nii Eestis kui Soomes oli kammermuusika, rohkelt salvestusi on säilinud ERRi arhiivis ja erinevatel plaatidel.

Kolleegid ERSOs ja Kymi Sinfoniettas jäävad Ülo Kaadut meenutama kui sõbralikku ja hea huumorimeelega inimest, eriliselt kauni pillikõlaga viiuldajat, kelle jaoks musitseerimine oli loomulik ja iseenesestmõistetav, kelle muusikalise mõtlemise ja eneseväljenduse selgus ei vajanud sõnalisi täiendusi.

Sügav kaastunne Ülo Kaadu omastele.

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester
Kymi Sinfonietta


Kuula Klassikaraadio saadet DELTA. In memoriam Ülo Kaadu, kus endist koolivenda ja kolleegi meenutavad Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri kontsertmeister Arvo Leibur, kontrabassirühma kontsertmeister Mati Lukk ja viiuldaja Urmas Roomere. Saate autor Nele-Eva Steinfeld, saade oli eetris 19. augustil 2013 kell 13.05.

Kuula