ERSO esines Wiesbadenis

19. august 2013.

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester avas oma uue hooaja külaliskontsertidega Saksamaal ja Rootsis. Meie esindusorkestrile on see 87. hooaeg, mis statsionaaris algab Tallinnas Estonia kontserdisaalis 7. septembril.

Laupäeval, 17. augustil mängis ERSO suvekontserdi Saksamaa Hesseni liidumaa pealinnas Wiesbadenis, ajaloolises Kurhaus’is Friedrich von Thierschi nime kandvas peasaalis.

Wiesbaden on Euroopa vanimaid kuurortlinnu ja kuulus oma raviomadustega allikate poolest. Tuntud on Wiesbadeni maifestival ning siinsamas, nimeka saksa arhitekti Friedrich von Thierschi nimelises saalis, toimuvad Rheingau festivali peamised kontserdid suvel. Nii jõudis Eesti esindusorkester festivaliõhustikku ning mängis 1350-kohalises saalis. Anu Tali juhatusel kõlasid Mihhail Glinka avamäng ooperile “Ruslan ja Ljudmila”, Pjotr Tšaikovski Viiulikontsert ning Nikolai Rimski-Korsakovi sümfooniline poeem-süit “Šeherezade”. Solistiks oli vene viiuldaja, 1985. aastal sündinud Alena Bajeva, kes on võitnud konkursse alates 2000. aastast Varssavis, Poznanis, Moskvas ja Jaapanis Sendais.

Rheingau festival on sündinud aastal 1986 ja festivali üks traditsioonilisi esinejaid on Frankfurti Raadio sümfooniaorkester Paavo Järvi juhatusel, seekord astuvad nad üles 21. augustil ning kavas on Wolfgang Amadeus Mozarti Klaverikontsert nr 20 d-moll KV 466 ja Anton Bruckneri Sümfoonia nr 3 d-moll. Mozarti solistiks on noor saksa-korea pianist Christopher Park.

Augusti viimastel päevadel sõidab ERSO Stockholmi: 27. augustil esinetakse Rootsi Raadio algatatud ja lühikese ajaga tuntuks saanud Läänemere festivalil. 2003. aastal Esa-Pekka Saloneni ja Valeri Gergijevi asutatud pidustustel esineb ERSO juba neljandat korda. Festivali pealavaks on Rootsi Raadio kontserdisaal Berwaldi hall (Berwaldhallen) Stockholmis. Seda kava mängitakse juba ERSO peadirigendi ja kunstilise juhi Neeme Järvi käe all, Mihkel Polli soleerimisel tuleb ettekandele Edvard Griegi Klaverikontsert ning kontserdi lõpetab Eduard Tubina valulik, kodumaaigatsusest kantud V sümfoonia, esimene sümfoonia Rootsi pagenduse aastatelt, 1946. aastast, mida sellel festivalil pole kunagi varem mängitud. Kontserti alustab rootsi 20. sajandi klassiku Lars-Erik Larssoni “Pastoraalne süit”. Mõlemat teost tutvustas ERSO ka tänavusel Suure-Jaani festivalil.

23. augustil algava Läänemere festivali (Baltic Sea Festival, Östersjöfestivalen) avaõhtul esinevad Stockholmi Kuningliku ooperi orkester ja koor Esa-Pekka Saloneni juhatusel. 30. augusti lõppkontserdil mängib Peterburi Maria Teatri sümfooniaorkester peadirigent Valeri Gergijevi käe all. ERSO 27. augusti kontserdiga samal päeval toimub Drottningholmi Lossiteatris ka Mozarti “Võluflöödi” etendus. 28. augustil laulab Rootsi Raadio koor oma kontserdil Berwaldi hallis sloveenlanna Martina Batici juhatusel ka Arvo Pärdi teost “Da pacem Domine”.

Kodupubliku ees alustab ERSO 7. septembril õhtuga “100 aastat”, millega samuti Neeme Järvi juhatusel tähistatakse Estonia teatrimaja avamise 100. aastapäeva ja millel kõlab vaid eesti klassikaline muusika.