ERSO ja maestro Neeme Järvi üliedukas kontsert Stockholmis

27. august 2013.

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester ja maestro Neeme Järvi andsid 27. augustil mainekal Läänemere festivalil Stockholmis ülieduka kontserdi. ERSO-le oli see juba neljas kord osaleda Läänemere festivalil, kuid esmakordselt koos Neeme Järviga. Kavas oli Rootsi helilooja Lars-Erik Larssoni “Pastoraalne süit”, Edvard Griegi Klaverikontsert ja Eduard Tubina Sümfoonia nr 5.

Koos ERSO-ga Stockholmi Berwaldhallenis debüüdi teinud pianist Mihkel Poll võitis koheselt publiku südamed. “Mul oli õige tunne, suurepärane publik ja tuleksin hea meelega tagasi,” kommenteeris pianist esinemist. Kiidusõnu jätkus kõigi poolt. Neeme Järvi kommenteeris kontserti rõõmsalt: “Jäin kontserdiga väga rahule, ERSO on suurepärane ja haruldane orkester, võõrsil peaks rohkemgi käima!” Samuti rõõmustas teda hea sõbra, dirigent Gennadi Roždestvenski kohalolek. Kontserdisaali põrand ja kaks rõdu olid välja müüdud, publiku tungival nõudmisel tuli orkestril ja Mihkel Pollil ka lisalugu mängida. Kontserdil oli palju väliseestlasi, kuid ka Hiiumaalt ei peetud paljuks kohale tulla. Kontserdist tegi ülekande ka Klassikaraadio.

Kadri Tali nõustus maestro Neeme Järvi öelduga, kuid lisas: “Võõrsil on tore, kuid kodus veelgi parem.” Kodupublikule avaneb ERSO hooaeg 7. septembril avakontserdiga “100 aastat”.

Läänemere festivali asutasid 2003. aastal Stockholmi Berwaldhalleni direktor Michael Tydén ning dirigendid Valeri Gergijev ja Esa-Pekka Salonen eesmärgiga pakkuda publikule esmaklassilist muusikat. Näiteks on sagedased külalised festivalil World Orchestra for Peace, Peterburi Maria Teatri orkester, Rootsi Raadio sümfooniaorkester ja koor ning dirigendid Riccardo Muti, Daniel Barenboim, Daniel Harding jt. Festivalil on toimunud mitmeid maailmaesiettekandeid.
Muusikaliste kohtumisteni juba Estonia kontserdisaalis!
Stockholm, 27.08.2013

ERSO ja maestro Neeme Järvi. Läänemere festivali kontsert Stockholmi Berwaldhallenis, 27.08.2013. Foto Stina Gullander.
ERSO ja maestro Neeme Järvi. Läänemere festivali kontsert Stockholmi Berwaldhallenis, 27.08.2013. Foto Stina Gullander.
ERSO, pianist Mihkel Poll ja maestro Neeme Järvi. Läänemere festivali kontsert Stockholmi Berwaldhallenis, 27.08.2013. Foto Stina Gullander.
ERSO, pianist Mihkel Poll ja maestro Neeme Järvi. Läänemere festivali kontsert Stockholmi Berwaldhallenis, 27.08.2013. Foto Stina Gullander.
ERSO, pianist Mihkel Poll ja maestro Neeme Järvi. Läänemere festivali kontsert Stockholmi Berwaldhallenis, 27.08.2013. Foto Stina Gullander.
ERSO, pianist Mihkel Poll ja maestro Neeme Järvi. Läänemere festivali kontsert Stockholmi Berwaldhallenis, 27.08.2013. Foto Stina Gullander.

ERSO, pianist Mihkel Poll ja maestro Neeme Järvi. Läänemere festivali kontsert Stockholmi Berwaldhallenis, 27.08.2013. Foto Stina Gullander.
Maestro Neeme Järvi juhatamas Eesti Riiklikku Sümfooniaorkestrit. Läänemere festivali kontsert Stockholmi Berwaldhallenis, 27.08.2013. Foto Stina Gullander.