Eesti Muusikanõukogu ja Eesti Kultuurkapital tunnustasid ERSO dirigente ja orkestrante

02. oktoober 2012.
Eile, rahvusvahelisel muusikapäeval andis Eesti Muusikanõukogu juba 11. korda välja muusikapreemiaid, tunnustamaks Eesti muusikuid ja muusikainstitutsioone. Viiendat aastat toimus üritus koos Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemiate jagamisega. Rahvusvahelist muusikapäeva tähistatakse alates 1975. aastast Rahvusvahelise Muusikanõukogu tollase presidendi, viiuldaja Yehudi Menuhini eestvõtmisel.

Eesti Muusikanõukogu 2012. aasta interpretatsioonipreemia pälvis ERSO kunstiline juht ja peadirigent ning Orchestre de la Suisse Romande‘i kunstiline ja muusikaline juht Neeme Järvi. Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemia Mendelssohni oratooriumi “Paulus” ettekande eest ning viimase hooaja kontsertide eest ERSOga pälvis ERSO ja Helsingi Linnaorkestri peakülalisdirigent Olari Elts. Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali  aastapreemia mitmekülgse interpreeditegevuse eest pälvis ERSO klarnetist ja džässmuusik Meelis Vind, kelle ansambel VindPower oli ka üks galaõhtu esinejaid.

Neeme Järvi: “Tahaks tervitada kõiki rahvusvahelise muusikapäeva puhul! See preemia on mulle suureks auks. Jagan seda oma kollektiivi, Eesti Riikliku sümfooniaorkestriga, kelleta mul ei oleks olnud võimlik niisugust preemiat saada. Orkester on see instrument tänu kellele mul on võimalik oma interpretatsiooni näidata. Muusika on see, mille kaudu me viime Eestit maailma.”

Olari Elts: “Aitäh! Käesolevaga surun mõttes kõigi ERSO mängijate kätt ja õnnitlen kõiki mängijaid tunnustuse puhul! Need kontserdid on olnud meie jaoks väga tähtsad. Samuti kontsert, mille me tegime siin paar päeva tagasi. Aitäh ERSO-le!
Muusikapäeva tähendusele mõeldes tekkis mõte luua fond, mis viiks ERSO ka väljapoole suuremaid keskusi. Et sümfooniaorkestrist, mis on õhtumaade kultuuri üks huvitavamaid saavutusi, ning orkestrimuusikast saaks osa kõik noored muusikaõppijad. Kogu oma preemia materiaalsema osa jätaksingi sellele fondile.”