Neeme Järvi pälvis Eesti Muusikanõukogu muusikapreemia

02. oktoober 2012.

Eest Muusikanõukogu ja Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapital tunnustas rahvusvahelisel muusikapäeval preemiatega neid Eesti muusikuid, kelle tegevus on kaasa aidanud muusikavaldkonna arengule, muusikanõukogu heliloomingupreemia pälvis Arvo Pärt ja interpretatsioonipreemia Neeme Järvi. Preemia muusikaelu jaoks olulise ja väljapaistva tegevuse eest sai Marje Lohuaru, teatas muusikanõukogu.

Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastaauhindade laureaadid on Jüri Reinvere ooperi «Puhastus» esiettekande eest Soome rahvusooperis, Margo Kõlar heliteose «Tornikellade laul» ning elektronmuusika arendamise eest ja ansambel Resonabilis sisuka kontserttegevuse ja Eesti uue heliloomingu kõrgetasemelise esitamise eest.

Mati Turi pälvis preemia säravate ooperirollide ja mitmekülgse kontserttegevuse eest, Meelis Vind mitmekülgse interpreeditegevuse eest, Kristel Pappel kaalukate artiklite eest muusikateatrist ja Mari Tampere pikaajalise töö eest viiulipedagoogina ning interpreedina.

Helen Sildna sai preemia muusikaettevõtluse edendaja ja korraldajana, Olari Elts oratooriumi «Paulus» ettekande ja ERSO hooaja külalisdirigendina esinemise eest.

Tänavune muusikapreemiate üleandmine toimus teatris NO99. Esinesid Tallinna kammerorkester, Iris Vesik, ansambel U:, VindPower, Anne-Liis Polli improvisatsiooniansambel. Dirigent ja kunstiline juht oli Risto Joost, lavastaja Eva Klemets.

Eesti Muusikanõukogu (EMN), mis katusorganisatsioonina ühendab Eestis tegutsevaid muusikainstitutsioone, annab üheteistkümnendat aastat välja muusikapreemiaid, tunnustamaks eesti muusikuid või muusikainstitutsioone kogu nende senise tegevuse eest. Žürii, kuhu kuulub EMNi juhatus ja toetajate esindajad, valib preemia laureaadid Eesti Muusikanõukogu liikmete poolt üles seatud kandidaatide hulgast.

EMNil on pikaajaline koostöö Eesti Autorite Ühinguga ja Merko Ehitusega, kes toetavad vastavalt heliloomingu preemia väljaandmist 2003. aastast ja interpretatsioonipreemia väljaandmist  2005. aastast. Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapital toetab preemiat muusikaelu jaoks olulise ja väljapaistva tegevuse eest aastast 2006.

Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapital, mis on üks kaheksast kultuurkapitali sihtkapitalist, annab 1995. aastast välja aastapreemiad enim silmapaistnud isikutele. 2012. aastal anti välja 9 aastapreemiat.

Rahvusvaheline muusikapäev algatati 1975. aastal Rahvusvahelise Muusikanõukogu (IMC) tolleaegse presidendi, legendaarse viiuldaja Yehudi Menuhini eestvõtmisel. Ülemaailmset muusikale ja muusikutele pühendatud päeva tähistatakse üleilmselt iga aastal 1. oktoobril.

Eesti Muusikanõukogu varasemate aastate preemiate laureaadid:

  • 2011 – René Eespere, Tõnu Naissoo, Ants Saluraid
  • 2010 – Eino Tamberg, Tõnu Kaljuste, Anne Erm
  • 2009 – Veljo Tormis, Eri Klas, Laine Leichter
  • 2008 – Ester Mägi, Nyyd Ensamble, Toomas Siitan
  • 2007 – Tõnu Kõrvits, Aile Asszonyi, Jaan Ross
  • 2006 – Toivo Tulev, Ivari Ilja, Andres Uibo
  • 2005 – Olav Ehala, Arvo Leibur
  • 2004 – Helena Tulve ja Irina Zahharenkova, Endel Lippus
  • 2003 – Erkki-Sven Tüür, Andres Mustonen & Hortus Musicus, Valter Ojakäär
  • 2002 – Klassikaraadio

http://www.postimees.ee/991740/muusikanoukogu-preemiad-said-arvo-part-ja-neeme-jarvi/