Ilmus uus plaadiväljaanne dirigent Neeme Järvi juubeli puhul

28. juuni 2012.

Inglise heliplaadifirma, Londoni lähistel resideeriv Chandos Records ilmutas uue väljaandena Neeme Järvi juubeliks tema poolt Chandosele salvestatud heliülesvõtete maitseka ja laiahaardelise valiku. Neeme Järvi on koostöös Chandosega välja andnud enam kui 150 CD-d, nüüdne valik on mahutatud kahele heliplaadile.

Juubeliväljaaanne kannab nimetust „Neeme Järvi. Highlights from a remarkable 30-year recording career”. Neeme Järvi heliplaadistustegevus algas läänes tõepoolest 30 aastat tagasi ning tema esimesed CD-plaadid tulid välja 1983. aastal, nende hulgas ka Chandosele tehtud salvestis Carl Maria von Weberi loomingust City of Birmingham Symphony Orchestraga. 1984. aastal andis Chandos välja aga juba neli Neeme Järvi plaati (kolm plaati Nikolai Rimski-Korsakovi ning üks plaat Sergei Prokofjevi muusikaga). Kolme aasta jooksul kuni 1986. a ilmus kokku 15 vene muusika plaati  (veel Sergei Rahmaninov, Aleksandr Skrjabin, Aleksandr Glazunov) ning lisaks ka  üks plaat Antonín Dvořáki muusikast. Esimene CD eesti muusikast (Heino Eller, Kaljo Raid) tehti koos Kuningliku Šoti Rahvusorkestriga ja lasti müügile 1987. aastal.

Kui Neeme Järvi kogu plaatide nimistu küündib ligi 450-ni, siis Chandosele salvestatud toodang moodustab sellest vähemalt kolmandiku.

„Highlights…“ näitab Neeme Järvit kokku seitsme orkestriga – Royal Scottish National Orchestra, Bergeni Filharmoonia orkester, London Symphony Orchestra, Philharmonia Orchestra, BBC Philharmonic Orchestra, Detroit Symphony Orchestra ja Chicago Symphony Orchestra.

Esimese CD avab Antonín Dvořáki kontsertavamäng „Karneval“, ilmunud 1992. aastal ning teine plaat algab Dmitri Šostakovitši „Piduliku avamänguga“, mõlemad salves Šoti orkestriga. Valitud heliloojate hulgas on juba nimetatute ning tuntumate kõrval veel norra klassikud Johan Halvorsen ja Johan Severin Svendsen, keda Järvi on plaadistanud just viimasel kümnendil, ameerika heliloojad Detroiti SO ajast William Grant Still, Duke Ellington ja Samuel Barber. Eesti muusikast on mahtunud valikusse viimane osa Heino Elleri „Viiest palast“ ning Arvo Pärdi „Credo“, kus solistiks on pianist Boris Berman. Soliste on mujalgi nimekaid, nagu lauljad Felicity Lott, Linda Finnie ja Suzanne Murphy.

Chandose juubelikomplekt tuli müügile juunikuu keskel. 

Pärast esinemisi selle kuu algul Göteborgi Sümfoonikutega ning rootsi helilooja   Allan Petterssoni sümfooniate plaadistamist samas (ka oma sünnipäeval) oli Neeme Järvil 23. juunil veel üks kontsert Bergeni filharmoonia orkestriga „Harmonien“ Norras Hardangeri fjordis asuvas Norheimsundi asulas, kus esitati katkendeid Pjotr Tšaikovski balletimuusikast „Uinuv kaunitar“. Seejärel, alles juuli esimesel nädalal juhatab Järvi Estonia kontserdisaalis Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri populaarse kavaga kontserti 5. juulil, mille orkester pühendab oma peadirigendi sel kuul möödunud juubelisünnipäevale.