Paavo Järvi lõpetab hooaja oma Frankfurti ja Pariisi orkestritega

27. juuni 2012.

Dirigent Paavo Järvi tegi Frankfurti Raadio sümfooniaorkestriga pika reisi Jaapanisse ja Lõuna-Koreasse, lõpetades seejärel orkestri hooaja kodusaalis ning traditsiooniliselt Rheingau festivalil. Orchestre de Paris’ viimased õhtud kodusaalis on veel ees, misjärel esinetakse juuli algul Saksamaal Bad Kissingeni suvefestivalil.

Pärast kaheksat kontserti Jaapanis, kus viimane õhtu anti Tokyos Bunka Kaikani kontserdisaalis, esines Frankfurti Raadio orkester veel kahe kontserdiga Lõuna-Koreas, lõpetades reisi Souli Kunstide keskuses 11. juunil.

Juba 15. ja 16. juunil esines Frankfurti RSO oma kodusaalis Alte Operis, mängides Aasia reisi kavast vaid Richard Wagneri avamängu „Rienzi“, lisaks sakslaste tippviiuldaja Frank Peter Zimmermann Antonín Dvořáki Viiulikontserdiga ning Felix Mendelsssohni Sümfoonia nr 4.  23. ja 24. juunil anti kaks kontserti Rheingau muusikafestivalil, mille ava- ja lõppkontserti Eberbachi kloostri basiilikas nüüd alati Frankfurti orkester sisustab. Kuna Rheingau muusikafestival tähistab tänavu oma alguse 25. aastapäeva, toimus selle pidulik avamine Wiesbadeni Kurhausis. Orkestri kavas olid Claude Debussy poeetiline „Meri“ („La mer“) ning Carl Orffi rõõmsameelne ja atraktiivne lavaline oratoorium „Carmina burana“ (selle maailmaesiettekanne toimuski 1937. a Frankfurtis). Orffi teose ettekandel olid kaastegevad Tšehhi Filharmoonia koor Brnost ja Limburgi Toomkiriku poistekoor. Ajakirjanduses on väga kiitvalt hinnatud Paavo Järvit ning Orffi ettekande solisti Olga Peretjatkod Peterburist, kes kodulinnas alustas oma muusikuteed 15-aastasena ooperi lastekooris. 23. juuni kontsert läks otseülekandele Hesseni Ringhäälingu kultuuriprogrammis (hr 2) ning 24. juuni kontsert televisioonis ja seda korratakse 30. juunil (3 sat). Alates 25. juunist on 24. juuni kontsert videona vaadatav Arte Live veebis ning orkestri kodulehel. Mõlemad kontserdid olid juba varakult välja müüdud.

Paavo Järvi teise orkestri, Orchestre de Paris’ hooaeg oma residentsis Pariisi kuulsas Salle Pleyelis lõpetatakse peadirigendi käe all 27. ja 28. juunil, kavas taas prantsuse klassikat – Charles Gounod’ Sümfoonia nr 1 ning Camille Saint-Saënsi Viiulikontsert nr 3, kuhu solistiks tuleb Vadim Repin. Õhtu lõputeoseks on Dmitri Šostakovitši Sümfoonia nr 1.  

Paavo Järvi viib Orchestre de Paris’ hooaja lõpetuseks 6. ja 7. juulil rahvusvahelisele festivalile Bad Kissingenis kahe erineva kavaga, kus instrumentaalkontserdid Beethovenilt, Chopinilt ja Saint-Saënsilt, Edvard Griegi „Peer Gynti“ süidid nr 1 ja nr 2 ning Šostakovitši Sümfoonia nr 1.

Juulikuu viimasel nädalal tuleb Paavo Järvi dirigeerima Pärnusse Järvi Suvefestivalile, mille muusikaline nõustaja ta on. Samas oli ta tegev suveakadeemia noorte dirigentide valimisel. Ta  juhatab festivali avakontserti 26. juulil ning jõuab sealt edasi Šveitsi 2. augustil Verbier’ festivalile. Pärnus dirigeerib ta Järvi festivaliorkestrit ning Šveitsis Verbier’ festivaliorkestrit.