ERSO esitab Šostakovitši Stalinit ülistavaid teoseid

18. aprill 2012.

Helilooja Dmitri Šostakovitš oli tuntud kui Nõukogude Liidu vastane, kuid ta on ometi kirjutanud mitugi Stalinit, Nõukogude Liitu ja kommunismi ülistavat teost. Tänapäeval on neid enam kui imelik ette kanda ja just seepärast Paavo Järvi koos ERSOga seda reedel teebki.

Oratoorium “Laul metsadest” ja kantaat “Meie kodumaa kohal särab päike” on loodud paar aastat enne Nõukogude Liidu diktaatori Jossif Stalini surma. Teosed on kirjutatud paljude kuulsate patriootlike laulusõnade autori Jevgeni Dolmatovski naiiv-poliitilistele tekstidele, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

“Tegelikult kui seda teksti kuulata, see on nagu mingisuguse Fellini film, sürrealistlik /…/ Mõnikord on endal selline tunne, et juhatades ma ei tea, kuhu vaadata, sest see tekst on niivõrd võikalt absurdne,” rääkis Paavo Järvi.

See muusika on tema sõnul ühe geeniuse kaks erinevat palet ja just seepärast ta seda esitada tahabki. See on Stalini terrori muusika, mille Šostakovitš kirjutas, et ellu jääda. Helilooja oli väga kriitiline Stalini ja kommunismi suhtes, mis tõi talle kaasa hoiatuse. Nii ei jäänudki üle muud kui kirjutada vihatud režiimi ülistavaid teoseid.

“Mida ta teeb muidugi jube kavalalt. Seal on mõned erakordselt vaimukad ja samas banaalsed muusikalised käigud, ma olen kindel, et ta natukene seesmiselt naeris kindlasti, aga väljastpoolt pidi olema väga tõsine, sest muidu oleks lõpp,” sõnas Järvi.

Ta kahetseb, et on selle kontserdiga hiljaks jäänud, sest kas või kontserdil kaasategeva Eesti kontsertkoori lauljad, rääkimata Narva poistekoorist, on juba sellises eas, et ei mäleta sellest ajast midagi ega mõista õieti vene keeltki. Kes aga mõistab, saab oma äraspidise mõnu ilmselt kätte.

“Mina vähemalt saan sellest mingisuguse väga suure mõnu, sest see on midagi erakordselt absurdset. Meil on Narva poistekoor, väiksed vene poisid, ja meil paluti alla kirjutada paber, et neil ei tuleks poliitilisi probleeme Narvas, sest nad laulavad Stalinist,” ütles dirigent.

Paavo Järvi on kindel, et sellist muusikat nagu reedel vähemalt Eestimaa pinnal enam ei kuule. Kui üldse kusagil. 

Helilooja Dmitri Šostakovitš oli tuntud kui Nõukogude Liidu vastane, kuid ta on ometi kirjutanud mitugi Stalinit, Nõukogude Liitu ja kommunismi ülistavat teost. Tänapäeval on neid enam kui imelik ette kanda ja just seepärast Paavo Järvi koos ERSOga seda reedel teebki.

Oratoorium “Laul metsadest” ja kantaat “Meie kodumaa kohal särab päike” on loodud paar aastat enne Nõukogude Liidu diktaatori Jossif Stalini surma. Teosed on kirjutatud paljude kuulsate patriootlike laulusõnade autori Jevgeni Dolmatovski naiiv-poliitilistele tekstidele, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

“Tegelikult kui seda teksti kuulata, see on nagu mingisuguse Fellini film, sürrealistlik /…/ Mõnikord on endal selline tunne, et juhatades ma ei tea, kuhu vaadata, sest see tekst on niivõrd võikalt absurdne,” rääkis Paavo Järvi.

See muusika on tema sõnul ühe geeniuse kaks erinevat palet ja just seepärast ta seda esitada tahabki. See on Stalini terrori muusika, mille Šostakovitš kirjutas, et ellu jääda. Helilooja oli väga kriitiline Stalini ja kommunismi suhtes, mis tõi talle kaasa hoiatuse. Nii ei jäänudki üle muud kui kirjutada vihatud režiimi ülistavaid teoseid.

“Mida ta teeb muidugi jube kavalalt. Seal on mõned erakordselt vaimukad ja samas banaalsed muusikalised käigud, ma olen kindel, et ta natukene seesmiselt naeris kindlasti, aga väljastpoolt pidi olema väga tõsine, sest muidu oleks lõpp,” sõnas Järvi.

Ta kahetseb, et on selle kontserdiga hiljaks jäänud, sest kas või kontserdil kaasategeva Eesti kontsertkoori lauljad, rääkimata Narva poistekoorist, on juba sellises eas, et ei mäleta sellest ajast midagi ega mõista õieti vene keeltki. Kes aga mõistab, saab oma äraspidise mõnu ilmselt kätte.

“Mina vähemalt saan sellest mingisuguse väga suure mõnu, sest see on midagi erakordselt absurdset. Meil on Narva poistekoor, väiksed vene poisid, ja meil paluti alla kirjutada paber, et neil ei tuleks poliitilisi probleeme Narvas, sest nad laulavad Stalinist,” ütles dirigent.

Paavo Järvi on kindel, et sellist muusikat nagu reedel vähemalt Eestimaa pinnal enam ei kuule. Kui üldse kusagil.

Vaata videot: http://uudised.err.ee/index.php?0&popup=video&id=47435