Paavo Järvi esitab ERSOga tõelisi haruldusi

16. aprill 2012.

Reedel, 20. aprillil on üle pika aja ERSO ees maailma üks nõutumaid dirigente Paavo Järvi. Ta on teist hooaega tipporkestrite hulka kuuluva Orchestre de Paris’ peadirigent ning möödunud sügisel pälvis ta teenete eest Prantsuse muusikaelus Prantsuse kultuuri- ja kommunikatsiooniminister Frédéric Mitterand’i poolt välja antud Kunstide ja Kirjanduse Ordeni rüütlikraadi (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres).

Paavo Järvi ja ERSO 16 aasta pikkusest koostööst on sündinud arvukalt meeldejäävaid kontserte ning kaheksa maailma muusikaajakirjanduses väga kõrgeid hinnanguid pälvinud CD-d, millest Sibeliuse kantaatide salvestus tõi Eestisse ajaloo esimese Grammy.

Järvi seekordne kava koondab endasse kontserdilavade tõelisi haruldusi 20. sajandi ühe suurima sümfonisti Dmitri Šostakovitši sulest. Neist kaks – oratoorium “Laul metsadest” ja kantaat “Meie kodumaa kohal särab päike” – on loodud paar aastat enne Nõukogude Liidu diktaator Jossif Stalini surma. Teosed on kirjutatud paljude kuulsate patriootlike laulusõnade autori Jevgeni Dolmatovski naiiv-poliitilistele tekstidele. See oli aeg, kui aktuaalsed olid kommunistliku korra ja Nõukogude inimese kõikvõimsuse ning looduse ümberkujundamise teemad.

Lenini lipu all lähevad põlvkonnad,
töö ja vaprus ülistab isamaad.
Suur partei juhib meid kommunismile.
Ta suunab rahva kotkalendu.
Just sellises stiilis laulude saatel mindi möödunud sajandi keskpaigas entusiastlikult kõrbesse metsa istutama…

Oratooriumi “Laul metsadest” eest sai Šostakovitš ka Nõukogude Liidu kõrgeima riikliku autasu – Stalini preemia. Kuuekümnendatel aastatel, kui Stalini isik ja tema juhtimismeetodid olid sattunud tugeva kriitika alla, tehti muudatusi ka paljudes teda ülistavate tekstidega teostes, mida vastasel korral ei oleks olnud enam võimalik esitada.
Hoopis teises stiilis on kontserdi lõputeos, 1964. aastal Jevgeni Jevtušenko kirjanduslikult atraktiivsele tekstile loodud poeem “Stepan Razini hukkamine”, mis kirjeldab detailselt kasakate liidri Stepan Razini hukkamist 1671. aastal.

“Stepan Razini hukkamise” võimsat bassisoolot esitab paljude maailma mainekate ooperimajade lavadel kiidusõnu pälvinud Aleksei Tanovitski. Oratooriumis “Laul metsadest” soleerib ka tenor Kostiantin Andrejev, suure esituskoosseisuga teostes teevad kaasa Eesti Kontsertkoor ja Narva Koorikooli poistekoor.
“Laul metsadest” ja “Stepan Razini hukkamine” on Eestis varemgi ette kantud, kantaat “Särab päike meie kodumaa kohal” kõlab siin aga esmakordselt.

Loe kontserdi kohta veel: https://www.erso.ee/?concert=laul-metsadest

Lisainfo telefonil  515 9243, Kadri Tali
e-posti teel erso@erso.ee
kodulehel www.erso.ee