Paavo Järvi dirigeerib Mahlerit

03. detsember 2005.

Täna kõlab Estonia kontserdisaalis Gustav Mahleri Teine sümfoonia, c-moll.

Sümfoonia esitavad Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, Eesti Rahvusmeeskoor ja tütarlastekoor Ellerhein. Solistid on Orla Boylan (sopran, Iirimaa) ja Lilli Paasikivi (metsosopran, Soome). Dirigeerib Paavo Järvi.

Just see koosseis, kuhu kuuluvad Ellerhein, RAM, ERSO ja dirigent Paavo Järvi, tõi Eestile ka esimese Grammy auhinna.

Nooruke Iiri sopran Orla Boylan õppis laulmist DIT-i muusikakolledžis. Ta on võitnud ka mitmeid auhindu, näiteks New Yorgi Ibla-konkursi ja As. Li. Co Euroopa noorte ooperilauljate konkursi peapreemia, saanud Iirimaal peetaval Mozarti konkursil teise koha jne.

Lilli Paasikivi on praegu maailmas kõrgelt hinnatud metsosopran. Alates 1998. aastast on ta Soome Rahvusooperi solist. Tema rollide hulka kuuluvad näiteks nimiosa Bizet’ “Carmenis” , Rosina osa Rossini “Sevilla habemeajajas” jm.

Gustav Mahler on kirjutanud valdavalt sümfoonilist ja vokaalsümfoonilist muusikat. Tema Teises sümfoonias võib tajuda filosoofilisi, isegi eksistentsiaalseid küsimusi. Teos on kirjutatud väga suurele orkestrikoosseisule, kuid sellegipoolest on see ilmekas ja kontrastiderohke. Mahleri Teist sümfooniat esitati esmakordselt 1894. aastal.