Grammy laureaadid taas Eestis laval

30. november 2005.

Sel laupäeval, 3. detsembril tuleb Estonia kontserdisaalis ettekandele Austria helilooja Gustav Mahleri teine sümfoonia, esitajateks Eesti Riiklik Sümfooniaorkester (ERSO) Paavo Järvi juhatusel, Ellerheina tütarlastekoor, Eesti Rahvusmeeskoor ning solistid Orla Boylan ja Lilli Paasikivi.

Paavo Järvit, ERSOt, Ellerheina tütarlastekoori ja Eesti Rahvusmeeskoori seob edukas koostöö. Heliplaat Jean Sibe­liuse «Kantaadid» tõi neile mullu maailma mainekaima muusikaauhinna Grammy, hiljuti plaadifirma Virgin Classics kaubamärgi all ilmavalgust näinud heliplaati «Peer Gynt» tõstsid esile New York Times, Billboard ja Grammophone.

Laupäeval tuuakse Eesti kuulajateni Mahleri teine sümfoonia, mille partituuris on helilooja ette näinud hiigelorkestrit – ebatavaline hulk löök- ja puhkpille, kaks harfi, orel, võimalikult palju keelpille, lisaks viimaste osade vokaalsolistid ja segakoor. «See on väga teatraalne ja erakordselt geniaalne teos,» kommenteeris Paavo Järvi.

Dirigendi sõnul on Mahleri muusikas tema jaoks oluline eeskätt sisu ja sügavuse otsimine. «Oma sümfooniates otsib helilooja vastust küsimustele, mis on meie eksisteerimise mõte, mis toimub inimese hinges ning kuidas see kõik kohandub maailmaga, kus me elame,» rääkis Järvi.

Järvi sõnutsi on tal hea klapp nii rahvusmeeskooriga kui ka Ellerheina tütarlastekooriga. «Mulle meeldib, et nad naudivad oma tööd, et nende silmad säravad – kuid kõige tähtsam on seejuures ikkagi hea kvaliteet,» nentis ta.

Samuti rõhutas Järvi, et koostöö ERSOga on talle ülimalt oluline. «Ennekõike seepärast, et ERSO tegutseb Eestis, on seotud Eesti heliloojatega ning orkestril on Eesti kultuuris oluline roll,» ütles ta. «See on tähtis ajalugu ning olla osa sellest on mulle suureks auks.»