Täissaal kuulas laupäeval Gustav Mahleri muusikat

05. detsember 2005.

Möödunud laupäeval nautis kontserdipublik Estonias efektses esituses Gustav Mahlerit. Laupäeva õhtuks olid Estonia kontserdisaalis piletid välja müüdud, osalt ilmselt selle pärast, et Gustav Mahleri teist sümfooniat juhatas nimekas Paavo Järvi.

Tasub ka meenutada, et teose esitajad – Eesti riiklik sümfooniaorkester, tütarlastekoor Ellerhein ja Eesti rahvusmeeskoor – tõid mullu Sibeliuse plaadistuse eest Eestisse esimese Grammy auhinna.

Mahleril leidub vokaalpartiisid mitmes sümfoonias. Erandiks pole ka teine sümfoonia, kus on nii segakoor kui ka kaks solisti. Laupäevaõhtusel kontserdil olid solistideks sopran Orla Boylan ja metsosopran Lilli Paasikivi, kes moodustasid võrdselt tugeva koosluse. Selles pole ka midagi imestamisväärset, sest mõlemad lauljatarid on hetkel laulumaailmas kõrgelt tunnustatud ning tuntud kui nõudliku repertuaari esitajad. Paasikivi hääl oli sügav, kume ja nüansirikas, kuid märksa lüürilisemalt kõlav iirlanna Boylan ei jäänud talle alla. Kui üldiselt on teos üsna närviline, siis vokaalpartiid peegeldavad ilmselgelt sümfoonia diskreetsemat ja harmoonilisemat poolt. Igatahes tõid koor ja solistid teose koraalilaadse faktuuri kaunilt esile.

ERSO mängis efektselt välja helitöö kontrastid, tuues suurepäraselt välja teose dünaamika. Hetketi oleks ehk soovinud orkestrilt natuke täpsemat koosmängu, kuid sellele vaatamata oli kontserdil ohtralt säravaid hetki. Seda meelt oli ka publik, kelle lõpuaplaus ei tahtnud kuidagi vaibuda.

Mahler kirjutas teise sümfoonia aastatel 1887–1894. See neljaosaline helitöö pole sugugi kerge kuulamismaterjal, kuna on pikk ja pidevalt vahelduvate meeleoludega teos, mis nõuab kuulajalt põhjalikku süvenemist.