Eestlased püüavad taas Grammyt

06. detsember 2003.

2004. aasta Grammy nominantide hulgas on kaks plaati, kus musitseerivad eestlased – Ellerhein, Eesti Rahvusmeeskoor ja ERSO kandideerivad Sibeliuse kantaatide plaadiga ning filharmoonia kammerkoor ja Tallinna kammerorkester albumiga “Baltic Voices 1”.

Albumid kandideerivad ühele ja samale Grammyle kategoorias nr 96 – parim koorimuusika ettekanne. Auhind omistatakse dirigendile ja koormeistritele, seega Sibeliuse plaadi eest kandideerivad Paavo Järvi, Ants Soots ja Tiia-Ester Loitme ja Eesti Filharmoonia Kammerkoori (EFK) oma eest Paul Hillier.

Estonia kontserdisaalis salvestatud Sibeliuse kantaadid andis välja Virgin Classics. “Kantaadid kuuluvad Sibeliuse vähem esitatud ja -plaadistatud teoste hulka, ometi on need erakordselt ilusad,” märkis ERSO direktor Andres Siitan. Plaadi tuntuim teos on “Finlandia”. Siitani kinnitusel on Grammy nominatsioon kõigile Eesti kollektiividele väga suur tunnustus.

EFK ja Tallinna kammerorkestri plaadi andis välja firma Harmonia Mundi. Plaadi produtsent Robina Young on parima klassikaprodutsendi nominantide hulgas koguni kahe EFK ja Paul Hillieri plaadiga: “Baltic Voices 1” ja “Now the Powers of Heaven” (vene kirikumuusikat 18. sajandist). Igas kategoorias kandideerib Grammyle viis
heliplaati, auhinnasaajad kuulutatakse välja 8. veebruaril.

Eesti Filharmoonia Kammerkoor on koos Tõnu Kaljustega ka varem olnud Grammy nominantide hulgas, ka Paul Hillier on korduvalt kandideerinud.

Ellerhein, rahvusmeeskoor ja ERSO pole varem Grammyle kandideerinud plaatidel musitseerinud.

Eesti publik saab ERSO-t, rahvusmeeskoori ja Ellerheina kuulata 20. detsembril Estonia kontserdisaalis ning 21. detsembril Vanemuise kontserdimajas, kui nad kannavad ette Beethoveni 9. sümfooniat.