Grammy-kandidaatide seas taas ka eesti muusika

06. detsember 2003.

Neljapäeval kuulutati Los Angeleses välja 46. Grammy-auhindade kandidaadid. Kogu maailmas laia kõlapinda leidnud muusikaauhindu jagatakse enam kui sajas kategoorias. Pop- ja rockmuusika sektsioonides domineerivad ameerika mustanahalised staarid ja silmatorkavalt palju on märkimist leidnud juba siitilmast lahkunud staarid Warren Zevon ja George Harrison.

Eesti muusika lippu hoiavad koorimuusika kategoorias Eesti Filharmoonia Kammerkoor Paul Hillieri juhatusel ning ERSO, RAM ja Ellerheina tütarlastekoor Paavo Järvi dirigeeritud plaadil «Sibelius: Cantatas».

Harmonia Mundi on Prantsuse plaadifirma, mille kataloogist olulise osa võtab enda alla varajane muusika. Firma Ameerika harukontorit juhib Robina Young, kes on märgitud viie Grammy-kandidaadi seas aasta produtsendi tiitlile klassikalise muusika kategoorias.

Youngi viie saavutusnäite seas on nii «Baltic Voices I» kui ka CD «Powers of Heaven», millel EFK esitab 18. sajandi vene vaimulikku muusikat. Kui viimase kohta on Harmonia Mundi veebilehel märgitud dirigendiks üksnes Paul Hillier, siis Grammy-nominatsioonide loetelus on talle lisandunud ka Mikk Üleoja nimi.

Mullu oli nomineeritud Arvo Pärdi muusikat Tõnu Kaljuste juhatusel ja Kristjan Järvi Absolute Ensemble. Siinsele muusikkonnale paistis veidi ausära Gidon Kremeri Grammy-võiduga. Tema Kremerata Baltica ridadesse kuulub neli eesti muusikut.

Kui Paul Hillieri saavutuste märkimine Grammy-kandidaatide seas ei ole teab mis suur üllatus (ta on Harmonia Mundile salvestanud ühtekokku 20 heliplaati), siis ERSO, RAMi ja Ellerheina tütarlastekoori jõudmine sellesse nimekirja Paavo Järvi kiiluvees on kahtlemata üllatus, mida tunnistas ka meie esindusorkestri direktor Andres Siitan.

Paavo Järvi on mööduva muusika-aasta vältel salvestanud teisigi päris suurt tähelepanu pälvinud plaate. Nii Hillier kui Järvi, kes mõlemad elavad ja töötavad Ameerikas, ei ole kumbki saanud maitsta Grammy-võidu sära.

Nüüd on nende lootused paljus seotud ka eesti muusikakunsti lootustega, kui järgmise aasta 8. veebruaril Los Angeleses kuulutatakse välja Grammy-auhindade võitjad.