ERSO kontsertmeistriks valiti Dalia Dédinskaité

30. aprill 2024.

Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri pressiteade 30. aprillil

Pärast edukat konkurssi valiti ERSO kontsertmeistriks leedulanna Dalia Dédinskaité. Dédinskaitél on selja taga aastatepikkune kogemus Klaipėda Kammerorkestri ning Leedu Riikliku Sümfooniaorkestri kontsertmeistrina. Dédinskaité hakkab ERSO kontsertmeistri kohuseid jagama võrdselt Triin Ruubeliga.

Dalia Dédinskaité on ERSO külaliskontsertmeistrina esinenud ühel korral eelmise aasta veebruaris, kui orkestri ees oli dirigent Jun Märkl. „Tundsin ennast ERSO juures hästi, töökeskkond oli väga positiivne,“ jagab Dédinskaité oma esmamuljeid ERSOst. „Orkestrandid on töösse pühendunud, orkester esitab põnevad ja läbimõeldud kavasid, iga nädal käivad ERSO ees suurepärased dirigendid. Sama oluliseks pean seda, et ERSOl on hästi organiseeritud korraldusmeeskond, kes on väga selgelt pühendunud orkestri arendamisele.“

Orkestri peadirigent ja kunstiline juht Olari Elts ning Dédinskaité töötavad esmakordselt koos käesoleval nädalal, mil üheskoos valmistutakse 3. mai kontserdiks „Elts ja Brahms“. „Ootan pikisilmi kohtumist Daliaga, sest ta on väga kogenud kammermuusik ja solist. Tean, et ta võib suurepäraselt esineda ka solistina orkestri ees,“ rõõmustab Elts uue kontsertmeistri üle.

Dalia Dédinskaité on mitmekülgne muusik, kes lisaks kontsertmeistritööle esineb regulaarselt solisti ja kammermuusikuna. Alates 2015. aastast korraldab Dédinskaité koos tšellist Gleb Pyšniakiga erinevaid Leedu muusika- ja kultuurielu jaoks olulisi projekte. Duona salvestasid muusikud heliplaadi „Aken Leetu“, millel kõlavad enam kui saja aasta jooksul kirjutatud leedu heliloojate teosed. Albumit esitleti kuulajatele enam kui kümnes Euroopa riigis ja USAs, tähistades sellega Leedu Vabariigi iseseisvuse taastamise 25. aastapäeva. Dédinskaité ja Pyšniak on Kintai festivali kunstilised juhid ning Joseph Achroni muusikafestivali ja festivali „Christmas in Vilnius“ („Kalėdinis Vilnius“) kaasasutajad.

Dalia Dédinskaité esimene kontsert ERSO uue kontsertmeistrina leiab aset käesoleva nädala reedel, mil kavas on Rasmus Puuri esimese sümfoonia esmaettekanne, Robert Schumanni kontsertpala neljale metsasarvele ning Johannes Brahmsi neljas sümfoonia.