ERSO ajaloo suurim koostööleping tõi kultuurisõbra tiitli

16. veebruar 2024.

Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri pressiteade 16. veebruaril

Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri ja Iute Groupi eelmise aasta alguses alanud koostöö sai Kultuuriministeeriumilt tunnustuse „Kultuurisõber 2023“. Kultuurisõbra tiitliga tänatakse kultuurivaldkonda rahaliselt või oma tegudega panustanud ettevõtteid ja metseene. 

ERSO juhatuse liikme Kristjan Halliku sõnul saab ERSO tänu koostööle Iutega senisest rohkem korraldada suurprojekte. “Näiteks möödunud sügisel aset leidnud Mahleri kaheksanda sümfoonia ettekanded Estonia kontserdisaalis. Samuti saame käia välisturneedel, tänu millele saab nii ERSO kui ka Eesti kultuurimaastik rohkelt rahvusvahelist tähelepanu ja tunnustust,” lisas ta.

Iute Groupi juht Tarmo Sild tänas südamest suure tunnustuse eest. “Selleks, et võita sõda, tuleb toetada armeed, kes võitleb. Selleks, et võidaks kultuur, tuleb toetada neid, kes loovad kultuuri,” ütles Sild oma tänukõnes. “Me oleme kõik üks Eesti Vabariik ja ajame Eesti asja. Me ei peaks nii palju vastanduma, vaid olema ühtsed. Ka ettevõtted on Eesti Vabariik, Eesti Vabariik vajab iga päev tööd, et ta püsiks,” tõi Sild välja oma nägemuse Eesti ettevõtete rollist Eesti ühiskonnas.

Eesti fintech-ettevõtte Iute Group toetab Eesti esindusorkestrit kolme, võimalusel isegi viie aasta jooksul erakordselt suure summaga – 360 000 kuni 600 000 euroga. Selline märkimisväärne panus on juba võimaldanud Eesti Riiklikul Sümfooniaorkestril tutvustada Eesti publikule rahvusvaheliselt nõutud muusikuid ja dirigente, keda ilma Iute toetuseta ei oleks ERSO-l võimalik Eestisse kutsuda.

Kultuuriministeeriumile laekus sel korral tunnustamiseks 28 ettepanekut. Samuti kultuurisõbra tiitliga pärjatud Siiri Tamm ja Harviker OÜ on ERSO erinevaid projekte toetanud alates aastast 2018. Nende hulka kuuluvad 100 kontserdi projekt Eesti Vabariigi 100. sünnipäeval, “Odessa Classics Tallinn” festival, Erkki-Sven Tüüri 10. sümfoonia tellimus ning Gruusia ja Armeenia turnee.

Kultuuriministeerium tunnustab valdkonda panustanud organisatsioone ja isikuid alates 2011. aastast.

Foto autor: Joonas Sisask, Kultuuriministeerium