Jõulukuul esinevad ERSO kammeransamblid mitmel pool Eestis

04. detsember 2023.

Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri pressiteade 1. detsembril

Detsembris annavad Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri liikmed väikestes koosseisudes kontserte üle Eesti. 3.–17. detsembrini on võimalik kuulata ERSO muusikuid Palamusel, Tabiveres, Jõgeval ning Haapsalus. 

ERSO muusikute esimene etteaste toimub 3. detsembril kell 16 Palamuse Rahvamajas. Lavale astub ERSO vaskpillikvintett, mille koosseisus on Indrek Vau (trompet), Villem Süvari (trompet), Mattias Vihmann (metsasarv), Andres Kontus (tromboon) ja Madis Vilgats (tuuba). Nende esituses kõlavad jõulumeeleolu peegeldavad teosed Kreegi, Bachi, Griegi, Ehala ja teiste heliloojate loomingust.

Samal päeval kell 17 esineb Liina Žigurs (vioola) koos pianist Kadri-Ann Sumeraga Tabivere Rahvamajas. Üheskoos kantakse ette Rebecca Clarke’i ja Mihhail Glinka vioolasonaadid. Kontserdi pealkiri „Poeet, haara lauto“ on pärit Clarke’i sonaadi epigraafist, Alfred de Musset’ luuleridadest: „Poeet, haara lauto: nooruse vein käärib jumala soontes sel ööl.“ Sama kava esitatakse ka 10. detsembril kell 16 Jõgeva Kultuurikeskuses.

Jõgeval saab ERSO muusikuid kuulata ka 17. detsembril. Kell 16 esineb Jõgeva Kultuurikeskuses Ensemble Auftakt koosseisus Soo-Young Lee (klarnet), Miina Laanesaar (viiul) ning Maila Laidna (klaver). Nende esituses kuuleb muuhulgas armastatud eesti helilooja Pärt Uusbergi loomingut. Ensemble Auftakt on koos musitseerinud aastast 2016 ning trio on pälvinud esikoha ja grand prix 2019. aastal Budapestis toimunud rahvusvahelisel kammermuusika konkursil. Jõgeva ja Palamuse kontsertide piletitulu läheb Palamuse Pritsumeeste toetuseks.

14. detsembril kell 19 kuuleb Haapsalu Kultuurikesksues ERSO vioolamängijaid. Liina Žigurs, Karin Sarv, Liisi Rusnak, Mairit Mitt-Bronikowska ja Sandra Klimaité esitavad jõulukontserdil „VioolaKunst“ Tõnu Kõrvitsa, Astor Piazzolla ning teiste heliloojate originaalteoseid või seadeid vioolaansamblile. Kontserdil musitseerivad neli muusikut ning üks vioolamängijatest maalib kontserdil kõlavast muusikast inspireeritud abstraktse maali.

Viimati esinesid ERSO muusikud Jõgeval 2018 aastal, kui EV100 pidustuste raames anti ühel päeval üle 100 kontserdi. ERSO juhatuse liikme Kristjan Halliku sõnul on väga oluline, et Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri liikmed esineksid ka Tallinnast väljaspool. „Estonia kontserdisaal asub Tallinna kesklinnas ning on seetõttu paljudele Lõuna-Eesti inimestele liiga kaugel. Ideaalis soovime tuua kogu sümfooniaorkestri erinevatesse paikadesse üle Eesti, aga alati ei ole see võimalik. ERSO suur koosseis võimaldab aga kokku panna erinevaid väiksemaid ansambleid, millega esitada head muusikat, mis on kirjutatud kammerkoosseisudele. Oleme juba aastaid seda tegevust sümfooniakontsertide kõrval arendanud ja liigume nüüd suuremas mahus ka Tallinnast kaugemale,“ kõneles Hallik.

ERSO on leidnud ka lahenduse, kuidas orkestri kontserdid jõuaksid igasse koju üle maailma. Koroonapiirangute alguses oli orkester sunnitud ellu viima kauaaegse unistuse oma virtuaalkeskkonnast. See toimib väga hästi kuni tänaseni ja pea kõiki ERSO kontserte on võimalik vaadata tasuta läbi ERSO TV keskkonna. Kontserte on võimalik nii otse kui ka järelvaadata aadressil erso.tv.

Kontsertide toimumisajad:

03.12.2023 kell 16
Palamuse Rahvamaja
ERSO vaskpillikvintett (Indrek Vau, Villem Süvari, Mattias Vihmann, Andres Kontus, Madis Vilgats)

03.12.2023 kell 17
Tabivere Rahvamaja
Liina Žigurs ja Kadri-Ann Sumera

10.12.2023 kell 16
Jõgeva Kultuurikeskus
Liina Žigurs ja Kadri-Ann Sumera

14.12.2023 kell 19
Haapsalu Kultuurikeskus
VioolaKunst (Liina Žigurs, Karin Sarv, Liisi Rusnak, Mairit Mitt-Bronikowska, Sandra Klimaité)

17.12.2023 kell 16
Jõgeva Kultuurikeskus
Ensemble Auftakt (Soo-Young Lee, Miina Laanesaar, Maila Laidna)