ERSO ees musitseerivad Suurbritannia ooperimaailma säravad tähed

22. november 2023.

Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri pressiteade 22. novembril

Reedel, 24. novembril on ERSO ees Suurbritanniast pärit muusikud. Dirigendipulti astub endine Inglise Rahvusooperi muusikajuht Martyn Brabbins, kelle juhatusel kõlab Jean Sibeliuse, Richard Straussi ja Ralph Vaughan Williamsi looming. Richard Straussi teoses „Neli viimast laulu“ soleerib sopran Elizabeth Llewellyn.

Käesoleval sügisel on suur osa ERSO väliskülalisi pärit just Suurbritanniast, nende seas dirigendid Gilbert Varga, James MacMillan ja Jonathan Bloxham ning solistid Lawrence Power (vioola), Kim Porter (alt) ja Robert Jordan (torupill). Briti muusikute kõrget taset varjutavad aga probleemid kultuurivaldkonna rahastusega. Dirigent Martyn Brabbins astus vaid kuu aja eest tagasi Inglise Rahvusooperi muusikajuhi ametikohalt, põhjuseks Inglise Kunstinõukogu rahastuse kadumine ning sellest tulenevad kärped orkestri ja koori koosseisus. „Inglise Rahvusooperi muusikajuhina viimase seitsme aasta jooksul ning selle orkestri, koori ja muusikapersonali juhina ei saa ma täie südametunnistusega jätkata ettevõtte juhtkonna tulevikustrateegia toetamist,“ kirjutas Brabbins oma agendi kaudu välja antud avalduses.

Dirigent Martyn Brabbinsil on selja taga muljetavaldav dirigendikarjäär. Tema tähelend algas 1988 aastal, mil ta võitis hinnatud Leedsi rahvusvahelise dirigentide konkursi. Ta on juhatanud ooperietendusi La Scalas, Baieri Riigiooperis, Lyonis, Amsterdamis, Frankfurdis ja Antwerpenis. Ta on külalisdirigent selliste rahvusvaheliste tipporkestrite juures nagu Kuninglik Concertgebouw orkester, San Francisco sümfooniaorkester, DSO Berlin, Philharmonia Orchestra ja BBC sümfooniaorkester. Samuti on ta sage külaline maailmakuulsal muusikafestivalil BBC Proms.

ERSOl on rõõm niivõrd staažikat ooperidirigenti Estonia kontserdisaalis võõrustada ning esitada temaga koos ka vokaalsümfoonilist muusikat. Martyn Brabbins on ERSO ees esimest korda ning naudib tööd orkestriga. “Ma tean, et Eesti muusikaelu on kõrgel tasemel — tunnen hästi siinseid orkestreid, koore, heliloojaid ja dirigente. Seega on mul väga hea meel siin olla ning ma naudin väga ERSOga töötamist” lausus Brabbins. 

Kontserdil Richard Straussi laule esitav sopran Elizabeth Llewellyn pälvis 2022. aastal Briti impeeriumi ordu liikme tiitli märkimisväärse panuse eest Suurbritannia klassikalise muusika valdkonda. Kriitikud on sopranit kiitnud küllusliku ja rikka hääletämbri eest ja toonud esile tema sügavat väljendusrikkust ning emotsionaalset intelligentsust. Eestis esineb Llewellyn esmakordselt.