ERSO kontserdisarjad 2022/23

18. mai 2022.

Hooajal 2022/2023 toovad ERSO ning orkestri peadirigent Olari Elts publikuni kuus kontserdisarja: MAESTRO, KLAVERIKONTSERT, ROMANTIKA, AUDIOSPAA, SÜMFOONILISED LÕUNAD ning esmakordselt PUHAS KULD, mis esitleb klassikalise muusikamaailma tuntumaid loojaid ning nende teoseid. Sel hooajal soleerivad meie esindusorkestri ees nii Eesti noorema põlvkonna kõige väljapaistvamad interpreedid kui ka esmaklassised muusikud mujalt maailmast. Nagu tavaks, on igas sarjas neli kontserti, vaid päevane kontserdisari “Sümfoonilised lõunad” leiab aset seitsmel korral. 

Sarjakontserdid toimuvad Estonia kontserdisaalis, v.a “Audiospaa” sari, mis viib tänavu publiku avastama uusi põnevaid kontserdipaiku.

Sarjapileti hind (neli kontserti) on 78 € / 63 €* (üksikpiletitena ostes 108 € / 80 €*).

“Sümfoonilise lõuna” sarjapilet (seitse kontserti) on 45,50 € (üksikpiletitena ostes 63 €).

* Soodushinnaga pilet kehtib õpilastele, tudengitele ja pensionäridele soodustust tõendava dokumendi esitamisel.

OSTA SARJAPILET

Üksikpiletid on müügil alates 30. juunist.


MAESTRO


ERSO uus hooaeg saab piduliku avalöögi peadirigent Olari Eltsi juhatusel. Esitusele tulevad Gustav Mahleri esimene ning Erkki-Sven Tüüri kümnes sümfoonia “Aeris” neljale metsasarvele ja sümfooniaorkestrile (Eesti esiettekanne). Viimane on ühtlasi Tüüri värskeim oopus sümfooniaorkestrile, mille tellisid heliloojalt Bochumi Sümfoonikud, Berliini Konzerthausi orkester, Hongkongi Filharmoonia ja ERSO. Ühistellimust toetas Kultuuripartnerluse SA. Helitöö idee algatajaks on ka sel õhtul lavale astuv metsasarvekvartett German Hornsound.

ERSO eluaegne aupeadirigent Neeme Järvi seisab orkestri ees taas oktoobrikuus. Kavas on valik saksa heliloojate ooperiavamänge ning Joachim Raffi viimane, 11. sümfoonia alapealkirjaga “Talv”.

Soome dirigent Hannu Lintu toob detsembris Estonia kontserdisaali lavale kaks põhjanaabrite heliloomingu suurmeistrit. Kõlavad Jean Sibeliuse neljas ning Einojuhani Rautavaara seitsmes sümfoonia. Sopran Sanna Iljini esituses saab kuulda Wolfgang Amadeus Mozarti juubeldavat motetti “Exsultate, jubilate”.

“Maestro” sarjale paneb punkti legendaarne poola dirigent Antoni Wit, kes juhatab poola rahvamuusika elementidest kantud Witold Lutosławski orkestrikontserti ning Richard Wagneri samuti poola muusikast inspireeritud avamängu “Polonia”. Edward Elgari tšellokontserdi solistina astub üles üks Eesti noorema põlvkonna väljapaistvamaid tšelliste Marcel Johannes Kits.

I: HOOAJA AVAKONTSERT. Mahler ja Tüür

R, 16.09.2022
kell 19 (eelkontsert kell 18)

Varèse. “Tuning Up”

Mahler. Sümfoonia nr 1

Tüür. Sümfoonia nr 10 “Aeris”

GERMAN HORNSOUND metsasarvekvartett, ERSO, dirigent OLARI ELTS

II: JÄRVI JA SÜGISKLASSIKA

R, 7.10.2022
kell 19

Raff. Sümfoonia nr 11 “Talv”

Marschner. Avamäng ooperile “Hans Heiling”                                           

Humperdinck. Avamäng ooperile “Kuningalapsed”                                             

Nicolai. Avamäng ooperile “Windsori lõbusad naised”  

Lortzing. Avamäng ooperile “Relvasepp”

ERSO, dirigent NEEME JÄRVI

III: HANNU LINTU JA SIBELIUS

R, 16.12.2022
kell 19

Mozart. “Exsultate, jubilate”

Sibelius. Sümfoonia nr 4

Rautavaara. Sümfoonia nr 7 “Angel of Light”

SANNA ILJIN sopran, ERSO, dirigent HANNU LINTU

IV: ANTONI WIT JA MARCEL KITS

R, 03.02.2023
kell 19

Wagner. Avamäng “Polonia”

Elgar. Tšellokontsert

Lutosławski. Orkestrikontsert

MARCEL JOHANNES KITS tšello, ERSO, dirigent ANTONI WIT

 

OSTA SARJAPILET

 

Kontserdisarja “Maestro” toetab EPIIM


KLAVERIKONTSERT


Seekordse “Klaverikontserdi” sarja avab ukraina pianist Anna Šelest, kes on koos ERSO ning dirigent Neeme Järviga varasemalt salvestanud Anton Rubinsteini kolmanda ja viienda klaverikontserdi. Sel kontserdil tuleb ettekandele sama helilooja esimene klaverikontsert.

Novembris astub ERSO ette pika rahvusvahelise karjääriga Ameerika pianist Garrick Ohlsson, kelle esituses kuuleme Sergei Rahmaninovi teist klaverikontserti. Dirigendipuldis on prantsuse-šveitsi juurtega dirigent Joseph Bastian, kes muuhulgas on pälvinud Neeme Järvi auhinna (2016).

Märtsis esineb ERSOga arvukatel konkurssidel pärjatud noor pianist Tähe-Lee Liiv, kes toob ettekandele Edvard Griegi klaverikontserdi. Kontserti juhatab brasiilia dirigent Simone Menezes. ERSO esituses kõlab sel kontserdil esimest korda ajaloos Lili Boulanger’ looming, ettekandele tuleb originaalis klaveritriole loodud teos “Kurvast õhtust”. Brasiilia helilooja Heitor Villa-Lobose süit “Bachianas Brasileiras nr 7” ühendab aga Johann Sebastian Bachi loomingule iseloomuliku komplekssuse brasiilia muusika intonatsioonidega.

Mais on Eesti publikul võimalik kahel järjestikusel nädalal ERSO ees näha ja kuulata briti pianist Freddy Kempfi, ühes kellega sõidavad ERSO ja dirigent Olari Elts vahetult pärast hooaja lõppu turneele Suurbritanniasse. “Klaverikontserdi” sarja lõppkontserdil esitab Kempf Rahmaninovi esimese klaverikontserdi.

I: JÄRVI JA RUBINSTEIN

R, 23.09.2022
kell 19

M. Järvi. “Morbiidne sümfoonia”

Rubinstein. Klaverikontsert nr 1

Raff. Sümfoonia nr 9 “Suvel”

ANNA ŠELEST klaver, ERSO, dirigent NEEME JÄRVI

II: OHLSSON JA RAHMANINOV

R, 18.11.2022
kell 19

Rahmaninov. Klaverikontsert nr 2

Strauss. Sümfooniline poeem “Surm ja selginemine”

Messiaen. “Unustatud ohvriannid”

GARRICK OHLSSON klaver, ERSO, dirigent JOSEPH BASTIAN

III: TÄHE-LEE LIIV JA GRIEG

R, 31.03.2023
kell 19

Ravel. “Valss”

Grieg. Klaverikontsert

Boulanger. “Kurvast õhtust”

Villa-Lobos. “Bachianas Brasileiras nr 7”

TÄHE-LEE LIIV klaver, ERSO, dirigent SIMONE MENEZES

IV: KEMPF JA RAHMANINOV

R, 05.05.2023
kell 19

Rahmaninov. Klaverikontsert nr 1

Musgrave. “Võluri laul”

Sibelius. Sümfoonia nr 5

FREDDY KEMPF klaver, ERSO, dirigent OLARI ELTS

 

OSTA SARJAPILET

 

Kontserdisarja “Klaverikontsert” toetab LIVIKO


ROMANTIKA


“Romantika” sarja avakontsert “Keelatud armastus” toimub koostöös Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia sümfooniaorkestriga. Ettekandele tuleb valik armastuslugudest inspireeritud helitöid César Francki, Mieczysław Karłowiczi ning Maurice Raveli sulest. Noore silmapaistva rootsi viiuldaja Daniel Lozakovichi esituses kõlab Tšaikovski viiulikontsert, juhatab ERSO peadirigent Olari Elts.

Saabuval sügisel tähistab oma 60. sünnipäeva ERSO endine peadirigent Arvo Volmer. Sel puhul toob maestro koos ERSOga lavale Tubina viimase, lõpetamata jäänud 11. sümfoonia ning Brahmsi teise sümfoonia. Bartóki teise viiulikontserdi solistina astub lavale väljapaistev viiuldaja Isabelle Faust, kes on oma lennuka karjääri jooksul esinenud maailma mainekaimate orkestritega ning pälvinud oma salvestiste eest ridamisi kõrgeid auhindu.

Viiulimuusika radadel kulgeb ka sarja kolmas kontsert, kus soleerib ERSO kontsertmeister Triin Ruubel. Tema ettekandes kõlab läti helilooja Pēteris Vasksi viiulikontsert pealkirjaga “Distant Light”. Kontserti juhatab dirigent Kristiina Poska, kes möödunud hooajal avas “Romantika” sarja koos Läti Rahvusliku Sümfooniaorkestriga, tänavu toob aga ERSOga lisaks Vasksi teosele lavale veel Ülo Kriguli ning Antonín Dvořáki loomingu.

Sarja viimane kontsert on ühtlasi ERSO hooaja lõppkontsert, kus tulevad ettekandele mais Suurbritannia kontserdireisil kavas olevad teosed. Pianist Freddy Kempfi esituses kõlab Rahmaninovi kolmas klaverikontsert, samuti kuuleme Pärdi ja Dvořáki loomingut peadirigent Olari Eltsi juhatusel.

I: KEELATUD ARMASTUS

R, 30.09.2022
kell 19

Franck. “Psyche ja Eros”

Tšaikovski. Viiulikontsert

Karłowicz. “Stanisław ja Anna Oświecimowie”

Ravel. Süit balletist “Daphnis ja Chloe”

DANIEL LOZAKOVICH viiul, ERSO ja EMTA SO, dirigent OLARI ELTS

II: VOLMER JA FAUST. Arvo Volmer 60

R, 14.10.2022
kell 19

Tubin. Sümfoonia nr 11

Bartók. Viiulikontsert nr 2

Brahms. Sümfoonia nr 2

ISABELLE FAUST viiul, ERSO, dirigent ARVO VOLMER

III: DISTANT LIGHT

R, 14.04.2023
kell 19

Krigul. “Chordae”

Vasks. Viiulikontsert “Distant Light”

Dvořák. Sümfoonia nr 9

TRIIN RUUBEL viiul, ERSO, dirigent KRISTIINA POSKA

IV: HOOAJA LÕPPKONTSERT

K, 10.05.2023
kell 19

Pärt. “Cantus Benjamin Britteni mälestuseks”

Rahmaninov. Klaverikontsert nr 3

Dvořák. Sümfoonia nr 7

FREDDY KEMPF klaver, ERSO, dirigent OLARI ELTS

 

OSTA SARJAPILET

 

Kontserdisarja “Romantika” toetab REVAL CAFÉ


 PUHAS KULD


ERSO uus kontserdisari “Puhas kuld” toob publikuni klassikalise muusika absoluutse kullafondi. Kõlavad kõige tuntumad ning armastatumad teosed Viini klassikutelt ning teistelt suurmeistritelt. Igale kontserdile selles sarjas eelneb temaatiline vestlusring koos eelkontserdiga, kuhu pääseb õhtuse sümfooniakontserdi piletiga.

Jõululaupäeva eelõhtul viivad ERSO ning dirigent Olari Elts publiku pühade lainele. Orkestri jõulukontserdil tulevad ettekandele isa ja poja, Leopold ning Wolfgang Amadeus Mozarti teosed. Viimase teise viiulikontserdi esitab äsja maineka Nielseni konkursi võitnud noor viiuldaja Hans Christian Aavik.

Sarja teisel kontserdil astub ERSO ette dirigent Jun Märkl, kes on viimastel aastatel ERSOga korduvalt koostööd teinud. Kõlab valik hästituntud ja paljuesitatud orkestriteoseid: Johann Strauss noorema valss “Ilusal sinisel Doonaul”, Brahmsi kolmas sümfoonia ning Mozarti 23. klaverikontsert pianist Sten Heinoja soleerimisel.

Märtsis on üle mitme aasta võimalik taas kuulata ERSO barokkmuusikale pühendatud kontserti. Ettekandele tuleb valik Bachide perekonna loomingut ning Joseph Haydni ja Henri-Joseph Rigeli varased teosed. Kontserti juhatab Rinaldo Alessandrini, kes on hinnatud barokkmuusika interpreet ja dirigent ning asjatundja Itaalia ooperi alal.

Nädal hiljem astuvad ERSO ette dirigent Matthew Halls ning tšellist Pieter Wispelwey, kes on kumbki tuntud oma repertuaari mitmekülgsuse ning eri ajastute muusika asjatundliku esitamise poolest. Kavas on Haydni tšellokontsert ning avamäng “Üksik saar”, samuti Anton Bruckneri esimene sümfoonia.

I: ERSO JÕULUKONTSERT. Elts ja Mozart

R, 23.12.2022
kell 19 (eelkontsert kell 18)

Mozart. Avamäng ooperile “Teatridirektor”

Mozart. Viiulikontsert nr 2

Mozart. Sümfoonia nr 35 “Haffner”

L. Mozart. “Muusikaline saanisõit”

HANS CHRISTIAN AAVIK viiul, ERSO, dirigent OLARI ELTS

II: MÄRKL JA BRAHMS

R, 10.02.2023
kell 19 (eelkontsert kell 18)

J. Strauss jr. “Ilusal sinisel Doonaul”

Mozart. Klaverikontsert nr 23

Brahms. Sümfoonia nr 3

STEN HEINOJA klaver, ERSO, dirigent JUN MÄRKL

III: ALESSANDRINI JA BACHID

R, 17.03.2023
kell 19 (eelkontsert kell 18)

J. S. Bach. Sinfonia kantaadist BWV 52 (“Falsche Welt, dir trau ich nicht”)

C. P. E. Bach. Sinfonia F-duur Wq 183/3

J. Ch. Bach. Sinfonia g-moll op. 6 nr 6

W. F. Bach. Sinfonia d-moll F 65

Haydn. Sinfonia nr 38 C-duur

Rigel. Sinfonia nr 4 c-moll

ERSO, dirigent RINALDO ALESSANDRINI

IV: HALLS JA BRUCKNER

R, 24.03.2023
kell 19 (eelkontsert kell 18)

Haydn. Avamäng “Üksik saar”

Haydn. Tšellokontsert nr 1

Bruckner. Sümfoonia nr 1

ERSO, dirigent MATTHEW HALLS

 

OSTA SARJAPILET

 


AUDIOSPAA


Möödunud hooajal alguse saanud kontserdisarjas “Audiospaa” jätkame hilisõhtuste muusikaliste rännakutega. Sel hooajal kutsub ERSO publikut avastama põnevaid kontserdipaiku väljaspool Estonia kontserdisaali. 

Sarja avakontsert toimub tänavu enne hooaja ametlikku avamist, 8. septembril ning viib publiku Tallinna techno-muusika hälli. Klubis Hall toimuval kontserdil “STEREO IS KING!” astuvad üles ERSO kammerkoosseisud, eelkõige on õhtu keskmes orkestri löökpillirühm. Kaasa teeb DJ Ivo Naries.

“Audiospaa” teine kontsert toimub harjumuspäraselt Estonia kontserdisaalis, kontserdi kava on aga kõike muud kui traditsiooniline. Taavi Kerikmäe esituses tuleb ettekandele Ülo Kriguli süntesaatorikontsert. Veel kõlab dirigent Olari Eltsi juhatusel norra helilooja Øyvind Torvundi looming, mida on oluliselt mõjutanud tema taust rokk- ning improvisatoorse muusika vallas. Samuti kuuleme John Adamsi teost “Harmonielehre”, mida helilooja ise on kirjeldanud kui avaldust oma usust tonaalsuse jõudu perioodil, mil selle tulevik näis ebakindel.

Jaanuaris ootavad ERSO kammerkoosseisud publikut rahvusvahelisse fotomuuseumisse Fotografiska. Fotokunstist pakatavate seinte vahel kohtuvad Steve Reichi, John Adamsi ning Dobrinka Tabakova teosed. 

Sari saab oma lõppakordi veebruaris ning sedapuhku taas Estonia kontserdisaalis. Dirigent Joseph Swenseni juhatusel saab kuulda Sibeliuse kuuendat ja seitsmendat sümfooniat. John Adamsi teoses “Gnarly Buttons” soleerib klarnetist Maximiliano Martin, kõlab ka Adamsi fanfaar orkestrile pealkirjaga “Short Ride on a Fast Machine”, mis on suurepärane näide helilooja post-minimalistlikust stiilist.

I: STEREO IS KING! Klubis Hall

N, 8.09.2022
kell 21 (eelkontsert kell 20)

Tüür. “Motus II”

Reich. “Drumming” 1. osa

ERSO kammerkoosseisud, DJ Ivo Naries

II: BACK TO THE FUTURE

R, 04.11.2022
kell 21 (eelkontsert kell 20)

Torvund. “A Walk into the Future”

Krigul. Süntesaatorikontsert

Adams. “Harmonielehre”

TAAVI KERIKMÄE süntesaator, ERSO, dirigent OLARI ELTS

III: SHAKER LOOPS. Fotografiskas

R, 27.01.2023
kell 21 (eelkontsert kell 20)

Reich. “WTC 9/11”

Adams. “Shaker loops”

Tabakova. “Such Different Paths”

ERSO kammerkoosseisud

IV: SHORT RIDE ON A FAST MACHINE

R, 17.02.2023
kell 21 (eelkontsert kell 20)

Adams. “Short Ride on a Fast Machine”

Adams. “Gnarly Buttons”

Sibelius. Sümfoonia nr 6

Sibelius. Sümfoonia nr 7

MAXIMILIANO MARTIN klarnet, ERSO, dirigent JOSEPH SWENSEN

 

OSTA SARJAPILET

 

Kontserdisarja “Audiospaa” toetab RADISSON COLLECTION HOTEL TALLINN


SÜMFOONILISED LÕUNAD


Vaimu ergutav lõunapaus. Neljapäevased lõunakontserdid toovad kuulajate ette parima valiku reedeõhtusest kavast.

I: KEELATUD ARMASTUS

N, 29.09.2022
kell 13

Franck. “Psyche ja Eros”

Tšaikovski. Viiulikontsert 1. osa

Ravel. Süit balletist “Daphnis ja Chloe”

DANIEL LOZAKOVICH viiul, ERSO ja EMTA SO, dirigent OLARI ELTS

II: VOLMER JA FAUST. Arvo Volmer 60

N, 13.10.2022
kell 13

Tubin. Sümfoonia nr 11

Brahms. Sümfoonia nr 2

ERSO, dirigent ARVO VOLMER

III: ERSO teel Pariisi

T, 29.11.2022
kell 13

Tobias. Avamäng “Julius Caesar”

Dvořák. Sümfoonia nr 8

ERSO, dirigent OLARI ELTS

IV: ERSO JÕULUKONTSERT. Elts ja Mozart

K, 21.12.2022
kell 13

Mozart. Avamäng ooperile “Teatridirektor”

Mozart. Viiulikontsert nr 2 1. osa

Mozart. Sümfoonia nr 35 “Haffner”

HANS CHRISTIAN AAVIK viiul, ERSO, dirigent OLARI ELTS

V: MÄRKL JA BRAHMS

N, 09.02.2023
kell 13

J. Strauss jr. “Ilusal sinisel Doonaul”

Mozart. Klaverikontsert nr 23 1. osa

Brahms. Sümfoonia nr 3 1. osa

STEN HEINOJA klaver, ERSO, dirigent JUN MÄRKL

VI: TÄHE-LEE LIIV JA GRIEG

N, 30.03.2023
kell 13

Grieg. Klaverikontsert 1. osa

Boulanger. “Kurvast õhtust”

Villa-Lobos. “Bachianas Brasileiras nr 7”

TÄHE-LEE LIIV klaver, ERSO, dirigent SIMONE MENEZES

VII: KEMPF JA RAHMANINOV

N, 04.05.2023
kell 13

Rahmaninov. Klaverikontsert nr 2 1. osa

Dvorak. Sümfoonia nr 9

FREDDY KEMPF klaver, ERSO, dirigent OLARI ELTS

 

OSTA SARJAPILET

 

Kontserdisarja “Sümfoonilised lõunad” toetab BioBlock