6. mail juhatab ERSOt eluaegne aupeadirigent Neeme Järvi

05. mai 2022.
ERSO eluaegne aupeadirigent maestro Neeme Järvi on kodumaal, et juhatada Eesti esindusorkestrit. Reedel kell 21.00 algaval kontserdil “Kevadklassika” kõlab Schuberti, Raffi, Tobiase ning Ovsjanniko-Kulikovskõi (Goldsteini) looming. Neeme Järvi esines Eesti publikule viimati 18. oktoobril 2019. aastal. ERSO peadirigendi staaži on Järvil kokku 26 aastat (kunstiline juht ja peadirigent aastatel 2010–2020, peadirigent aastatel 1963–1979). ERSOst kõneldes on maestro olekus tunda soojust ja siirast rõõmu. “Orkester kõlab väga hästi ja kontsert saab olema imeilus. See on haruldane, et Eestil on olemas niisugune erakordne ja professionaalne kollektiiv, kellega dirigendid soovivad väga koostööd teha,” ütles Järvi. ERSO muusikud on Järviga kohtumist pikisilmi oodanud. Oboerühma kontsertmeister Guido Gualandile on prooviperiood olnud suureks naudinguks. “Neeme Järvi tuli orkestri ette ja tajusin kohe, kui loomulikult muusika kulgeb. Kogu prooviperiood on olnud soe ja südamlik ning mul on naeratus näol. Kui Järvi on dirigendipoodiumil, sünnib nii palju maagilisi momente. 30 aasta pärast saan kolleegidele uhkusega öelda, et olen mänginud Neeme Järvi käe all,” sõnas Gualandi õnnelikult. 6. mai õhtul tuleb Estonia kontserdisaalis ettekandele valik põneva taustaga teoseid, mis kõlavad kontserdilavadel küllaltki harva. Franz Schuberti E-duur sümfoonia ei jõudnud helilooja eluajal visanditest kaugemale, ent on hiljem pakkunud rohkelt avastamis- ja mänguruumi. Neeme Järvi juhatusel kõlab austria dirigendi ja helilooja Felix Weingartneri versioon aastast 1934. Esmakordselt jõuab Eesti publiku ette ka üks muusikalooline petuteos. Nimelt väitis viiuldaja Mihhail Goldstein aastal 1948, et avastas Odessa ooperiteatri arhiivist Mõkola Ovsjanniko-Kulikovskõi 21. sümfoonia, mis oli väidetavalt pühendatud 1805. aastal avatud Odessa ooperiteatrile. Hiljem selgus, et tegemist on siiski Goldsteini enda loominguga. Sümfoonia finaaliks on ukraina rahvatants kasatšokk. Eesti muusikast kõlab kontserdil “Ööpala” Rudolf Tobiase teisest keelpillikvartetist, mille on keelpilliorkestrile seadnud Eduard Tubin. ERSO kontsertmeister Triin Ruubel soleerib orkestri ees aga Saksa ja Šveitsi juurtega helilooja Joachim Raffi algselt viiulile ja klaverile komponeeritud “Kavatiinis”.