Plaadifirma Dux andis välja koostöös ERSO, Mihkel Polli ja Mihhail Gertsiga valminud plaadi

05. veebruar 2021.

Värskel helisalvestisel kõlab Sergei Rahmaninovi kolmas klaverikontsert, mida peetakse klaverimuusika üheks tippteoseks, ning Eduard Tubina klaverikontsertiino. Solist on tunnustatud eesti pianist Mihkel Poll, ERSOt juhatab Mihhail Gerts.

Muusika- ja teatriteadlane Kristel Pappel kirjutab, et kuigi Sergei Rahmaninov (1873—1943) ja Eduard Tubin (1905—1982) esindavad eri põlvkondi, on nende elusaatused vägagi sarnased. Mõlemad heliloojad olid sunnitud pagema oma kodumaalt. Rahmaninov siirdus 1917. aastal Oktoobrirevolutsiooni tõttu Ameerikasse, Tubin põgenes 1944. aastal Nõukogude Liidu okupatsiooni eest Rootsi. Olgugi et heliloojad kunagi isiklikult ei kohtunud, kuulis Tubin Rahmaninovi klaveriõhtuid 1938. aastal Viinis, mis avaldasid noorele heliloojale sügavat muljet.

Sarnaselt Mihkel Polli varasematele plaatidele, millel kõlab Helena Tulve, Erkki-Sven Tüüri ja Tõnu Kõrvitsa kõrval Maurice Raveli, George Enescu ning Béla Bartóki looming, kombineerib ta ka äsja ilmunud plaadil teadlikult Eesti ja maailmakuulsate heliloojate teosed.

Mihkel Poll kommenteerib koostööd Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri ja dirigent Mihhail Gertsiga järgmiselt: „Olen erakordselt õnnelik, et pikaaegne koostöö Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga on viinud kahe minu jaoks väga südamelähedase klaverikontserdi plaadistamiseni ning CD-l ilmumiseni. Eriliselt rõõmsaks teeb asjaolu, et orkestrit dirigeerib Mihhail Gerts, kellega meid seob pikaaegne ühine tee muusikas ning elus. Solistina on tõeliselt inspireeriv tunnetada orkestri kaasaelamist, toetust ning pühendumist ühisele musitseerimisele. Tõelise loomingulise vabaduse annab tunnetus, et solisti impulsse toetab ja kannab edasi detailideni muusikat tundev ning tunnetav maestro. Olen nende kogemuste eest südamest tänulik Eesti Riiklikule Sümfooniaorkestrile ning maestro Mihhail Gertsile ning loodan väga, et tänu vastilmunud plaadile jõuavad meie ühised loomingulised püüdlused ka kuulajateni.“

ERSO, Mihkel Polli ning Mihhail Gertsi uue heliplaadiga saab tutvuda veebiplatvormidel Spotify ja Apple Music ning peatselt jõuab see müügile Apollo ja Rahva Raamatu kauplustesse.