Virtuaalne kontsert: neli duot ja soolo

22. aprill 2020.
Seekord tutvustame ERSO kodukontsertide sarjas nelja uut ansamblit: Liina Žigursi viooladuo, Kalle Koppeli metsasarveduo, Liina Žigursi ja Karin Sarve viooladuo ning Mari-Katrina Sussi viiuliduo. Vambola Kriguli esituses saab aga nautida  Bart de Vreesi teost sooloinstrumendile ja videole.
ERSO vioolarühma abikontsertmeister Liina Žigurs esitab üksi, aga duona Aram Hatšaturjani etüüdi tsüklist “Laste album”. Liina üks hobisid on maalimine ning video taustal võibki näha valikut tema enda loodud maalidest. ERSOs töötab Liina alates aastast 1998.

ERSO löökpillimängija Vambola Krigul esitab Bart de Vreesi teose sooloinstrumendile ja videole. Helilooja ja löökpillimängija Bart de Vreesi teos “For Flute or Piano or Mandolin or Percussion or Bassoon or Guitar or Violin or Harp or Clarinet or …” mistahes (võimendatud) sooloinstrumendile või instrumentide kooslusele ja videole on loodud aastal 2017. Eestis kõlas see esmakordselt 2019. aasta maikuus ERSO löökpillirühma mängija Vambola Kriguli esituses festivalil World Music Days.

Nüüd pakume kuulamiseks selle teose teistsugust versiooni. Esitaja on ikka Vambola Krigul, operaatori rollis oli tema abikaasa ja ERSO viiuldaja Triin Krigul, kasutatud on videot ja fonogrammi. Selle kodukontserdi ettevalmistamine koos proovidega võttis muusikutel aega päris mitu päeva. Teos on erakordne, kuna instrumendid võib esitaja tõesti valida täiesti oma soovi järgi. Vambola Krigul räägib sellest järgmist: “Hea muusika ja kunst üldiselt ei pea tingimata alati olema surmtõsine. Tõsiseltvõetav kunstiteos tohib täitsa vabalt olla tore, minemata sealjuures liialt meelelahutuslikuks. Minu arust on selle teose juures sellega tabatud täiesti naelapea pihta.”


ERSO metsasarvemängija Kalle Koppel on staažikas ERSOkas, kes on orkestris töötanud 26 aastat. Muusikuteed alustas ta viieaastasena viiuliõpingutega, metsasarve hakkas mängima 14-aastasena Robert Kasemägi käe all ning loogiline tee viis välja õpinguteni Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia Kalervo Kulmala juhendamisel. Ta on teinud kaasa puhkpilliorkestris Tallinn, Eesti Kaitseväe orkestris, Rahvusooper Estonia orkestris, Tallinn Brassis, Reval Brassis, Silver Brassis, NYYD Ensemble’is, Tallinna Kammerorkestris ja mitmetes teistes koosseisudes. Lisaks interpreeditegevusele õpetab Kalle noori metsasarvemängijaid Tallinna Muusikakeskkoolis ning tegeleb heliloominguga. Kalle Koppeli esituses kuuleme Johann Sebastian Bachi “Menuetti”, mille on metsasarveduole seadnud Ameerika metsasarvemängija Mark Freezell.
Liina Žigursi ja Karin Sarve viooladuo esitavad ukraina XX sajandi esimese poole helilooja Reinhold Glière’i loomingut. Nad on nii eraldi kui koos mänginud paljudes eri orkestrites ja kammeransamblites. Möödunud hooajal asutasid nad oma vioolakvarteti, millega on esinetud Tartus Eesti Rahva Muuseumis, Tallinnas Maarjamäe Lossis ja ka n-ö kinnistel ehk tellimuskontsertidel. Ka aprillikuusse oli kavandatud mitu kontserti, mis nüüd aga teadmata ajaks edasi lükkusid. Liina ja Karin on head sõbrannad, kes lisaks ühisele tööle ja vahel ka lihtsalt oma rõõmuks koos musitseerivad. Lisaks ühendab neid kirg maalimise vastu, nimelt suutis Karin oma hobiga ka Liinat nakatada ning kummagi video taustal on näha nende enda maalid.
ERSO viiuldaja Mari-Katrina Suss esitab Ameerika helilooja ja folkmuusiku Jay Ungari teose “Ashokan Farewell”, mida ta on tihti mänginud keelpillikvarteti Prezioso koosseisus. Helilooja ise oma teose kohta öelnud, et see sündis kaotuse ja igatsuse tundest. Mari-Katrina mängib ERSO teise viiuli rühmas alates 2005. aastast ning on alati tore ja sõbralik kolleeg. Tema arvab, et kaotused on ajutised ja igatsus ainult tugevdab arusaamu sellest, mis meile tõeliselt oluline on.