ERSO, Ellerhein ja Eestist pärit helilooja teevad muusikat USA filmile

08. jaanuar 2020.

Eesti lööb rahvusvahelises filmitööstuses aina aktiivsemalt kaasa: eile ilmus Hiinast pärit USA režissööri Miida Chu filmi „Kui see kõik algas” muusikal põhinev album, mille mängisid sisse Eesti Riiklik Sümfooniaorkester ja tütarlasteerkoori Ellerhein mudilaskoor. Muusika autoriks on Eesti-USA helilooja Jonas Tarm.

Linateos jutustab lastest, kes on sunnitud üle kuumenenud ja põuast räsitud koduplaneedi Maa maha jätma. Filmivõtted toimusid New Yorgis ja Šotimaal. Kogu filmi muusika on lindistatud Tallinnas Estonia kontserdisaalis, filmi montaaž toimus Los Angeleses. Nii helilooja kui filmi režissöör olid kohal ka salvestusel Tallinnas.

Filmi režissöör Miida Chu sõnul annab Ellerheina mudilaskoori laul filmi muusikale erilise kerguse ja justkui ebamaise puudutuse. „Lapsed laulavad nagu inglid. Nende laul viib filmi stseenid uuele, kõrgendatud tasandile,” ütleb Chu.

Chu on külastanud Eestit kahel korral. Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga filmimuusika salvestamist peab ta suureks auks. Chu on aastaid olnud ERSOga tugevalt seotud Neeme Järvi austaja.

„Neeme Järvi toob ka äraleierdatud teoste esitustesse alati uusi vaatenurki. See, kuidas ta valib tempo ja toob esile kõlasid, annab keerukatele 20. sajandi teostele erilise selguse ja teravuse,” sõnab Chu.

Filmi helilooja Jonas Tarmi teost esitati ka läinudsuvisel üldlaulupeol: selleks puhuks kirjutas Tarm uue orkestriteose „Päike laulab”. Tarm on muuhulgas kirjutanud muusikat Tallinna Kammerorkestrile, Tartu Ülikooli Akadeemilisele Naiskoorile ja Eesti Muusika Päevadele.

Eestis sündinud, kuid USAs Chicagos ja Bostonis õppinud Tarm elab möödunud sügisest New Yorgis, kus assisteerib muuhulgas filmimuusika eest Oscariga pärjatud režissööri Oscar Kaufmani uue filmi „Mõtlen kõigele lõpu teha” („I’m Thinking of Ending Things”) helindamisel.

Eile avaldatud album on kuni 16. jaanuarini kättesaadav USA online muusikaplatvormil Bandcamp aadressil jonastarm.bandcamp.com. 16. jaanuaril ilmub album teistes suuremates voogedastusrakendustes ja -platvormidel.

Loe artiklit Eesti Päevalehe kodulehel.