Eestis lindistatud sõltumatu Ameerika filmi muusika ilmub Eesti helilooja esimese albumina

06. jaanuar 2020.

NEW YORK, USA. Jaanuaris ilmub Eesti helilooja Jonas Tarmi esimene digitaalne muusikaalbum. Albumil kõlab uue sõltumatu Ameerika filmi muusika. Filmi režissöör on Hiinast pärit Miida Chu. Kogu filmi muusika on lindistatud Eestis, esitajateks Eesti Riiklik Sümfooniaorkester dirigent Mikk Murdvee juhatusel, tütarlastekoori Ellerhein mudilaskoor ja teised Eesti muusikud. Filmi montaaž toimus Los Angeleses.

Film jutustab lastest, kes on sunnitud üle kuumenenud ja põuast räsitud koduplaneedi Maa maha jätma. Filmivõtted toimusid New Yorgis ja Šotimaal.

Albumi ametlik ilmumispäev on 7. jaanuar, Jonas Tarmi 26. sünnipäev. Kuni 16. jaanuarini on see kättesaadav Ameerika online muusikaplatvormil Bandcamp aadressil jonastarm.bandcamp.com. 16. jaanuaril ilmub album teistes suuremates voogedastusrakendustes ja -platvormidel. Albumil on filmiga sama nimi: „There Was A Beginning” („Kui see kõik algas“).

Tarm ja praegu Los Angeleses elav Chu olid mõlemad kohal ERSO ja Ellerheina helisalvestustel Tallinnas.

Albumi üks liigutavamaid lugusid on laul „Kõigest eemal,” mille esitab tütarlastekoori Ellerhein mudilaskoor ERSO saatel. Tarm kirjutas laulusõnad koos ema Eve Tarmiga. Laulu lõpus kurvastavad lapsed sellepärast, et peavad koduplaneedi maha jätma, lauldes: „Kui kaugel see maa, mis nii ilus ja hea? Sinna ma tahangi jääda.” Chu sõnul annab tütarlastekoori Ellerhein mudilaskoori laul filmi muusikale erilise kerguse ja justkui ebamaise puudutuse. „Lapsed laulavad nagu inglid. Nende laul viib filmi stseenid uuele, kõrgendatud tasandile,” ütleb Chu.

Miida Chu on külastanud Eestit kahel korral. Ta ütles, et talle oli tohutu suur au lindistada oma filmi muusika Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga. Chu on aastaid olnud ERSOga tugevalt seotud Neeme Järvi austaja. „Neeme Järvi toob ka äraleierdatud teoste esitustesse alati uusi vaatenurki. See, kuidas ta valib tempo ja toob esile kõlasid, annab keerukatele 20. sajandi teostele erilise selguse ja teravuse,” sõnab Chu.

Tarm, kes õppis Chicagos ja Bostonis, kolis oktoobris 2019 New Yorki, et jätkata seal tegevust helilooja ja muusikuna. Tarm oli hiljuti helilooja assistent ja mängis viiulit Oscari auhinnaga pärjatud režissööri Oscar Kaufmani uue filmis „Mõtlen kõigega lõpu teha” (“I’m Thinking of Ending Things”).

Läinudsuvisel üldlaulupeol tuli esmaettekandele Tarmi orkestriteos „Päike laulab”. Ta on muuhulgas kirjutanud muusikat Tallinna Kammerorkestrile, Tartu Ülikooli Akadeemilisele Naiskoorile ja festivalile Eesti Muusika Päevad.

Kontaktinfo:
Miida Chu: mida@midacave.com +1-231-640-4021
Jonas Tarm: jonas@jonastarm.com +1-847-525-4560

Albumi link: jonastarm.bandcamp.com
„Kõigest eemal” lõige: https://www.youtube.com/watch?v=1Ibnau5zezY
Filmi treiler: https://vimeo.com/315320797