ERSO, Kristjan Järvi ja Elina Nechayeva tähistavad Rimski-Korsakovi 175. sünniaastapäeva

22. mai 2019.

Reedel, 24. mail toimub Estonia kontserdisaalis vene helilooja Nikolai Rimski-Korsakovi 175. sünniaastapäevale pühendatud kontsert, kus kõlavad kuus aariat tema ooperitest ning võrratu orkestratsioonimeistri tuntuim teos, sümfooniline süit “Šeherezade”, milles on muusikalise kehastuse leidnud kuulsa araabia muinasjutukogumiku “Tuhat üks ööd” tegelased.

Lisaks mahukale loomingulisele pärandile oli Rimski-Korsakovil erakordselt suur mõju järeltulevatele heliloojapõlvkondadele. Kontserdi avalooks on tema tuntuima õpilase Igor Stravinski alles hiljuti avastatud teos, mille Stravinski kirjutas oma õpetaja surma puhul. Pärast esiettekannet kaduma läinud noodid leiti Peterburi Rimski-Korsakovi nime kandva konservatooriumi arhiivist alles 2015. aastal ning teost on paari aasta jooksul maailmas juba korduvalt esitatud. Ka eesti muusikale on Rimski-Korsakovil olnud oluline mõju, nimelt õppisid tema käe all Peterburi konservatooriumis mitmed meie esimesed heliloojad, nagu Rudolf Tobias, Artur Kapp jt.

Koos ERSO ja dirigent Kristjan Järviga lavale astub Eesti lauljate noorema generatsiooni tõusev täht Elina Nechayeva, kes alles äsja laulis orkestri ees nii Tobiase teost “Sest Ilmaneitsist ilusast” kui ka sopranipartiid Brahmsi “Saksa reekviemis” ning veebruaris esines Saku Suurhalli laval koos maailmakuulsa Placido Domingoga.