Vastrenoveeritud Noblessneri valukojas toimuvad augustis ja septembris maailmatasemel muusikasündmused

29. mai 2019.

Äsja renoveeritud Noblessneri valukoda on oma avarusega ideaalne kontserdipaik muusikaliste suurvormide esitamiseks ja nautimiseks. Eesti Riiklik Sümfooniaorkester ja dirigent Paavo Järvi annavad 16. augustil Noblessneri valukojas ainulaadse kontserdi  Alpisümfoonia“. See Richard Straussi erakordselt suurele orkestrikoosseisule kirjutatud teos on muusikaloo üks hiiglastest, mis viib kuulajad imelisele jalutuskäigule Alpidesse, alates maalilise koidiku ja lõppedes värvika päikeseloojanguga. On põnev lisada, et just Straussi Alpisümfoonia“ oli teos, mis salvestati aastal 1981 maailma esimesele CD-le. Selle ajaloolise plaadi esituskoosseis oli sündmuse vääriline – Berliini Filharmoonikud ja nende legendaarne peadirigent Herbert von Karajan. Kontserdil kõlavad veel Jean Sibeliuse sümfooniline poeem Tapiola“ ja Lepo Sumera viimaste teoste hulka kuuluv võimas tšellokontsert ERSO tšellorühma kontsertmeister Theodor Sinki esituses.

Nargenfestival avab Noblessneri valukojas septembri alguses traditsioonilised Pärdi Päevad, mille teemaks on “Heliloojad dirigeerivad Pärti“. Festivali kunstilise juhi Tõnu Kaljuste sõnul on Pärdi Päevade keskmes on Arvo Pärdi teosed heliloojatest kolleegide interpretatsioonis kõrvuti nende enda loominguga.
Festivali avab kontsertetenduse “Surmatants“. See on Tõnu Kaljuste ideel põhinev suurvorm, kus kohtuvad Arvo Pärdi “Stabat Mater“ ja Thomas Adèsi “Surmatants“. Viimase motiiv pärineb Bernt Notke keskaegselt maalilt, mille üks variant on olemas Eestiski – Tallinna Niguliste kirikus. Kahe ülimalt tunnustatud kaasaegse helilooja teosed seob kokku dirigendina Thomas Adès ise ning lavastuslikult Priit Võigemast oma meeskonnaga, kuhu kuuluvad veel Kristjan Suits, Emer Värk, Ingmar Jõela ja Paavo Piik. Vaid neli korda mängitav suurejooneline vaatemäng leiab aset 31. augustist kuni 4. septembrini.

Tõnu Kaljuste ja Priit Võigemast (foto: Martin Dremljuga).

Sel aastal 60. sünnipäeva tähistav Šoti helilooja James MacMillan on oma põlvkonna silmapaistvamaid esindajaid, kelle loomingu keskpunktis olev vaimulik temaatika on juureks ka Arvo Pärdi loomingule. Pärdi päevadel dirigendina üles astuv MacMillan paneb Noblessneri valukojas kõrvuti kõlama kahe looja eriilmelised ja eri aegadel loodud teosed. Neid ühendab vanast testamendist pärit piiblistseen – Saara ja Aabrahami lugu, mille kaudu praegusel rahutul ajal ehk võiks otsida lepitust meie kõigi ühisest minevikust. Harukordne võimalus on Tallinnas tajuda kahe omanäolise loojanatuuri loomingu kokkupuudet: James MacMillanit juhatamas oma 2010. aastal valminud kammerooperi “Clemency“ kontsertettekannet ja interpreteerimas oma kolleegi Arvo Pärdi üle 30 aasta varem valminud kammerteost “Saara oli 90-aastane“. Kontsert toimub Noblessneri valukojas 2. septembril.

Fotogalerii pressiüritusest: https://www.dropbox.com/sh/dtkj512exxt5nio/AAB0ApmuEYZxeCIKGHiqdY5Ga?dl=0. Fotode autor: Martin Dremljuga.

Lisainfo:
Kadri Tikerpuu
Nargenfestival / Festival Pärdi Päevad
tikerpuu@msn.com
5101723
nargenfestival.ee

Anastassia Dratšova
Eesti Riiklik Sümfooniaorkester
anastassia@erso.ee
55916274
erso.ee