Käesoleval nädalal on ERSO ees aastakümneid maailma lavadel tähelepanu pälvinud dirigent Jun Märkl

15. jaanuar 2019.

ERSO romantismiajastu teostest koosneva kavaga kontserte “Reini sümfoonia” juhatab neljapäeval ja reedel jaapani juurtega Saksa dirigent Jun Märkl. Ta on olnud Lyoni RahvusorkestriLeipzigi MDR sümfooniaorkestri ja Baski Rahvusorkestri peadirigent ning on oodatud külaline paljudel maailma muusikafestivalidel. Külalisdirigendina on Märkl juhatanud nii Londoni Kuninglikus OoperiteatrisNew Yorgi Metropolitan Operas kui paljudes teistes maailma mainekates teatrites.

Kristjan Hallik nimetab Jun Märklit väga tugevaks professionaaliks, kes on enim tähelepanu pälvinud just oma saksa ja prantsuse muusika interpretatsioonidega. “Ta on tuntud väga põhjalikku, detailset ja süvitsi minevat tööd tegeva dirigendina,” iseloomustab Hallik sel nädalal ERSOga tööd tegevat Jun Märklit.

Märkli enam kui 50 salvestatud heliplaadi seast tõi üheksast CDst koosnev komplekt Debussy orkestrimuusikaga talle 2012. aastal Prantsusmaa kultuuriministeeriumilt maineka Prantsuse kunstide ja kirjanduse ordeni.  Saksamaal ja USAs hariduse omandanud Märkl, kes on öelnud, et dirigeerimist ei saa õpetada, küll saab seda aga õppida, on oma olulisimate eeskujude ja õpetajatena maininud Sergiu Celibidachet, Leonard Bernsteini ja Seiji Ozawat. Eelkõige Saksa muusikatraditsioonide keskel kujunenud Märkli põhirepertuaariks on Mozarti, Beethoveni, Schuberti, Schumanni, Brahmsi ja Wagneri looming, kuid suuresti just töö Lyoni Rahvusorkestri peadirigendina süvendas tema suhteid Prantsuse heliloojate, eelkõige Debussy ja Saint-Saënsiga.

Kontserdi “Reini sümfoonia” peateosed pärinevad kahe suure romantiku, prantslaseCamille Saint-Saënsi ja sakslase Robert Schumanni sulest. Kirgliku rännumehe Saint-Saënsi eriliseks lemmikuks kujunes Põhja-Aafrika ning tema “Alžeeria süit” on inspireeritud helilooja esimesest reisist Alžeeriasse. Schumanni “Reini sümfoonia” on aga valminud ajal, mil helilooja töötas muusikadirektorina Reini jõe orus asuvas Düsseldorfis. Kolmas sümfoonia on Schumanni neljast sümfooniast kõige populaarsem, seda on nimetatud ka Reinimaa mitteametlikuks hümniks. Teose algusteemat on kasutatud mitmete tele- ja raadioprogrammide tunnusmuusikana.