Täna alustavad ERSO muusikud suurejoonelist turneed üle Eesti

16. november 2018.

Täna see algab: ERSO muusikute 100 kontserti üle Eesti! Nädalase ülitiheda graafikuga muusikasündmuse avapauk antakse täna õhtul Alexela kontserdimajas, kus ERSO ja kammerkoor Voces Musicalese esituses kõlava elava muusika saatel esilinastub Pimedate Ööde Filmifestivali avaüritusel film “Awaken”. Sellele järgnev nädal on täidetud 26 erineva ERSO muusikutest moodustatud koosseisu kontsertidega üle Eesti. Mööda linnu ja maakohtasid hakkavad tiirutama neli erinevat orkestrikoosseisu ja 22 kammeransamblit, keskmiselt antakse ühe päevaga 14 kontserti, rekordiline tuleb teisipäev 19 kontserdiga. Valdav osa kontsertidest on tasuta.

Laupäeva, 17. novembri ennelõuna saab veeta Telliskivi loomelinnakus ning valida seejärel kas kontserdid Harjumaa mõisates (Saku, Vääna) ja kultuurimajades (Maardu, Kose, Riisipere) või Tallinna vanalinnas (Mederi saal, Kiek in de Kök, Vanalinna muusikamaja). Õhtul annab orkester Ingrid Roose juhatusel “Sümfooniakontserdi Eestile” Eesti Raadio 1. stuudios. Kontserdipaik on ERSO ajalugu ja seotust Eesti Raadioga silmas pidades igati sümboolne ja kõnekas. Raplamaal Harvikeri tehases saab samal ajal kuulata ERSO keelpilliorkestrit orkestri kontsertmeister Arvo Leiburi juhatusel ning Vanalinna muusikamajas ERSO soliste meeleoluka programmiga “Oboest kontrabassini”.

Pühapäeval võetakse suund Lääne- ja Ida-Virumaale. Lahemaa mõisatele Palmsele ja Vihulale järgnevad Saka ja Kukruse, sisse põigatakse Purtse kindlusesse, Kohtla-Nõmme kaevandusmuuseumiSillamäe kultuurikeskusesse siis juba Narva kunstresidentuuri ja TÜ Narva kolledžisse. Õhtused kontserdid toimuvad Geneva kontserdimajas (ERSO keelpilliorkester), Rakvere teatris (ERSO barokkorkester ja fagotisolist Peeter Sarapuu) ning Tallinna teletornis, kus publikut hullutab tšellokvartett C-MiMM.

Ja nii täidavad eriilmelised päevad vaheldusrikka nädala. Alates esmaspäevast antakse viie päeva jooksul ka 37 kontserti erinevates õppeasutustes, sh väikestes maakoolides. Avatud kontserdid toimuvad Haapsalus, Paides, Põlvas, Valgas, Võrus, Jõgeval, Pärnus, Kihnus, Hiiu- ja Saaremaal ning erinevates väiksemates kohtades. Audi Kuressaare salongis toimuv kontserdi piletitulu läheb Kuressaares tegutsevale erivajadusetega laste MTÜle Uus Elujõud.

Täpsema kavaga saab tutvuda veebilehel: 100kontserti.erso.ee

Nädala lõpuks jõutakse Läti piiri äärde, kus ERSO ulatab sümboolse juube­liaasta tõrviku oma lõunanaabrile – novembris 100. sünnipäeva tähis­tavale Lätile. Turnee lõppakord kõlab Riias, kus ühel kontserdil esinevad ERSOLäti Rahvuslik Sümfooniaorkester ja Leedu Riiklik Sümfooniaorkester, kont­serdi lõpus on laval kõigi kolme Balti riigi esindusorkestrite muusikud.

ERSOl on hea meel, et  projektiga on liitunud uued toetajad. Jõgeva, Valga ja Haapsalu kontserte toetab energiakontsern Utilitas, mis varustab nendes linnades kodusid kaugküttesoojusega. “Kasvan koos muusikaga“ kontserte, mis aitab vanematel oma lapsi elava muusika juurde suunata, toetab Selver. Projekti veebilehe ja digitaalkampaania aitas luua FCR Media. ERSO tänab ka Kultuurkapitali, Audi Eestit, E-Piima, Radisson Blu Sky Hotel, GoBusi, Klassikaraadiot.

Fotod: https://www.dropbox.com/sh/ffai7t53vdh3a97/AACCeFi0Uzp3wmHCxKReoquXa?dl=0

Lisainfo:
Anastassia Dratšova
anastassia@erso.ee
55916274

100kontserti.erso.ee