ERSO 92. hooaeg keskendub Eestile

04. september 2018.

Äsja esitles Eesti Riiklik Sümfooniaorkester Audi Tallinna esinduses oma 92. hooaega. Pressikonverentsil võtsid sõna maestro Neeme Järvi, ERSO juhatuse liige Kristjan Hallik ja ERSO toetajate esindajad. Orkestri kuldsponsor Audi pakkus kõigile huvilistele võimaluse külastada Audi Tallinna töökoda.

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester alustab 92. hooaega 5. septembril ning hooaja märksõnaks on Eesti. Kui möödunud hooajal käis ERSO mitmel pikal turneel, siis seekord keskendutakse eelkõige Eesti publikule ning hooaja suureks eriprojektiks on novembrikuine kogu vabariiki hõlmav “ERSO muusikute 100 kontserti Eestile”. Kohe septembri alguses tähistatakse koos põhjanaabritega Lahtis Sibeliuse festivalil kahe riigi 100. aastapäeva ning 13. septembril esineb ERSO kammerkoosseis maineka rahvusvahelise muusikaajakirja Gramophone auhinnagalal Londonis. Hooaja avakontsert on välja müüdud, veel on kohti Neeme Järvi ja ERSO järgmise nädala kontserdile. Hooaja avakontserdil kõlavat Haydni tšellokontserti on võimalik jälgida Valge Klaari vahendusel ERSO Facebookilehel, tervest kontserdist teeb otseülekande Klassikaraadio.

Algaval hooajal on ERSO keskendunud eelkõige Eesti publikule. Lisaks iganädalastele kontsertidele Estonia kontserdisaalis, samuti Tartus, Pärnus ja Jõhvis korraldab ERSO novembris Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul kogu vabariiki hõlmava kontserdireisi “ERSO muusikute 100 kontserti Eestile”. Kohe pärast avakontserti sõidavad maestro Neeme Järvi ja ERSO Soome, et osaleda esmakordselt Sibeliuse festivalil. Kontsert toimub Lahti suurepärase akustikaga Sibeliustalos, Briti päevaleht The Guardian valis 2015. aastal kümne maailma parima kontserdisaali hulka. Nädal hiljem lendab ERSO kammerkoosseis Londonisse. Läbi aegade on eri riikide esindusorkestrid täitnud maineka rahvusvahelise muusikaajakirja Gramophone auhinnagala muusikalise osa, nüüd on see suur au ERSOl. Novembrikuise nädala “ERSO muusikute 100 kontserti Eestile” lõppakord kõlab 24. novembril Riias, kus ühel kontserdil esinevad nii eraldi kui koos ERSO, Läti Rahvuslik Sümfooniaorkester ja Leedu Riiklik Sümfooniaorkester.

Varasest rohkem toimub ERSO algaval hooajal Eesti heliloojate teoste esmaettekandeid ning esmakordselt toimuvad Eestisse maailma uue muusika päevad, mille sümfooniakontserdil esineb ERSO. Orkestri ette jõuavad mitmed Eesti parimad solistid, sh ERSO tšellorühma kontsertmeister Theodor Sink ja klarnetirühma kontsertmeister Signe Sõmer, samuti kolm Grammy-auhinda võitnud Ameerika tšellist Zuill Bailey, Tšaikovski konkursi 2015. aasta võitja pianist Dmitri Maslejev, pianistidest õed Katia ja Marielle Labèque jt, suur au on esineda koos ooperimaailma staari Pácido Domingoga. Dirigentidest kõige sagedamini astub orkestri ette maestro Neeme Järvi, oodatud on ERSO endised peadirigendid Arvo Volmer ja Nikolai Aleksejev ning peakülalisdirigent Olari Elts, samuti Kristiina Poska, Mihkel Kütson, Leif Segerstam, Eesti publikule uutest nimedest maailma lavadel tähelepanu pälvinud Jun Märkl, Dmitri Liss ja Giordano Bellincampi. Senisest hoogsamalt alustab ERSO päevaste kontsertidega – algavaks hooajaks on kavandatud kaheksa ühetunnist “Sümfoonilist lõunat”.

Septembris jõuab lugejateni ERSO endise peadirigendi Peeter Lilje elulooraamat pealkirjaga “Elu kui paljutõotav algus”. Tegemist on esimese ERSO välja antud biograafiaga. Rohke fotomaterjaliga illustreeritud 500-leheküljelise teose on koostanud Maarja Kasema ja Tiina Mattisen, autorid on Tiina Mattisen, Maia Lilje ja Ene Pilliroog.

ERSO alustab juba 15. hooaega koostöös orkestri kuldsponsori Audiga ja viiendat hooaega hooaja peasponsori E-Piimaga. Lisaks toetavad ERSO 92. hooaega kontserdisarjasponsorid Liviko, Radisson Blu Sky Hotel, Reval Café, Nelja Energia, meediapartnerid Postimees ja Kanal 2 ning Eesti Rahvusringhääling ja Klassikaraadio. Jätkub koostöö firmadega The Estonian Coffee Roastery ja EuroPark ning uuteks koostööpartneriks on MyFitness ja Valge Klaar.