Raveli ja Dvořáki teosed kantakse ette erakordse koosseisuga

24. aprill 2018.

Sel reedel, 27. aprillil on Estonia kontserdisaali laval taas erakordne koosseis – Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri muusikutega koos astuvad lavale Eesti Muusikaakadeemia parimad instrumentalistid ning EMTA sümfooniaorkestri instrumentaalsolistide konkursi võitja pianist Auli Lonks.

ERSO ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia sümfooniaorkestri kontserdi solist on end juba maailma kontserdilavadel tõestanud noor Eesti pianist Auli Lonks. Praegune EMTA magistrant on viimase EMTA sümfooniaorkestri instrumentaalsolistide konkursi võitja ning tema muusikutee üheks oluliseks tähiseks olid säravad ülesastumised populaarse telekonkursi «Klassikatähed» esimese hooaja saadetes.

Reedel kõlab tema esituses Maurice Raveli klaverikontserdi ülivirtuoosne solistipartii, mida pianist on kirjeldab järgmiselt: «Raveli klaverikontsert on vaieldamatult üks minu lemmikuid selles žanris. See on mind alati võlunud oma särava valguse- ja värvidekülluse, lausa hüpnotiseerivate aeglaste lõikude ning ebamaiselt ilusa teise osaga.».

EMTA sümfooniaorkestri juht ja ERSO vioolarühma kontsertmeister Rain Vilu selgitas, et EMTA poolt osalevad projektis parimad tudengid, kelle välja valimises osalevad nii erialaõpetajad kui ERSO kontsertmeistrid. ERSO ja EMTA sümfooniaorkestri koostöö sai alguse 1999. aastal ning paljud toonased tudengid kuuluvad praegu Eesti esindusorkestri koosseisu.

Kontserdi avab EMTA kompositsioonitudengi, Uus-Meremaalt pärit Joshua Micheal Taskeri uudisteos «Desolation». Teises pooles tuuakse ettekandele Tšehhi rahvuslik-romantilise koolkonna olulisima esindaja Antonín Dvořáki kaheksas sümfoonia.

Dirigeerib Vanemuise muusikajuht ja peadirigent ning Uppsala Kammerorkestri peadirigent Paul Mägi, kes tegutses aastaid Rahvusooper Estonia kunstilise juhi ja peadirigendina ning enne seda Läti Rahvusorkestri peadirigendina.

Loe artiklit Postimehe kodulehel.