Pillifondi hinnaline tšello läheb ERSO esitšellisti kasutusse

09. märts 2018.

9. märtsil kell 18 antakse Estonia kontserdisaalis üle Pillifondi ajalooline tšello, mille valmistas 1842. aastal Prantsuse pillimeister Auguste Sébastien Bernardel (Père).

Pillifondi külaliste vastuvõtul saab kuulda hinnalise tšello kõla ERSO tšellorühma kontsertmeister Theodor Sinki esituses, kelle käsutusse pill ka alates 9. märtsis läheb. Samuti tutvustatakse kontserdiga ERSO Hongkongi ringreisi repertuaari.

Ajaloolisi keelpille on maailmas hinnanguliselt säilinud vaid 7000 ringis ning üheksa neist asuvad nüüd tänu erainvestoritele ja Kultuurkapitalile Eestis. Kõrge kvaliteediga keelpilli omamine on hädavajalik eeldus, et lüüa läbi rahvusvahelises tippkonkurentsis orkestrandi, kammermuusiku või solistina.

Eesti Pillifondi kollektsiooni kuuluvad instrumendid antakse fondi vahendusel tähtajaliselt muusikute kasutusse. Eesti Pillifondi pillide hulka kuulub viis viiulit, altviiul ja kolm tšellot. Vanimad Eesti Pillifondi pillid pärinevad 17. sajandist.

Sihtasutus Eesti Pillifond asutati 7. detsembril 2015 Kultuuriministeeriumi initsiatiivil AS Swedbanki, Eesti Rahvuskultuuri Fondi ning maestro Paavo Järvi poolt. Fondi asutamise ja tegevuse põhieesmärk on Eesti keelpillimängukultuuri rahvusvahelise konkurentsivõime tõstmine ja muusikute karjääri toetamine.

Loe artiklit ERRi kultuuriportaalis.