Eesti juubelil on Berliini kontserdimaja hõivanud Eesti muusika ja muusikud

18. veebruar 2018.

Eesti Vabariik 100 puhul on Berliini Konzerthaus ja Saksamaa teisedki saalid hõivatud üritustega, mis märgivad meie riigi suurt tähtpäeva. Eesti muusikute kõrval esinevad nendel ka Saksamaa solistid ja kollektiivid ning muusikud mujaltki.

Kuigi Eesti muusikud on meie riigi juubeli puhul märgatavalt üles astunud kogu selle hooaja jooksul, kujuneb tähtpäevaürituste kõrgpunkt juubelikuusse veebruari. Loomulikult pole Berliin ainus keskus, ja Saksamaa ainus maa, kus meiega seotud üritused aset leiavad.

Sellel nädalalõpul algas Berliini Konzerthaus’is ‘Festival Baltikum’, tähistamaks meie kolme vabariigi suurt juubelit. Eelkontsertigi 15. veebruaril Arvo Pärdi teostega juhatas Berliini kontserdimaja ja Konzerthausorchesteri kunstiline juht, Ungarist pärit Iván Fischer. Nagu meil Paavo Järvi Eesti Festivaliorkestriga, on Iván Fischer teatavasti Budapesti Festivaliorkestri asutaja ja kunstiline juht ning oma sünnimaale sellega palju kuulsust toonud.

Balti festivali 16. veebruari avakontsert (kava kordus on 18.02) korraldati Arvo Pärdi autoriõhtuna, kavas “Como cierva sedienta”, “Spiegel im Spiegel” ja “Te Deum”, mõlemas kavas laulis Berliini raadio koor, dirigent Iván Fischer ka klaveril, solistideks veel sopran Jeanine De Pique ja viiulil Sayako Kusaka. 16.02 esines Werner Otto saalis Maarja Nuut oma soolokavaga “Une meeles”; läti tuntuma organisti Iveta Apkalna sooloõhtul 17.02 kõlas Arvo Pärdi “Spiegel im Spiegel”, Ester Mägi Klaveritrio d-moll mängis õdede Baiba ja Lauma Skride ning Kristina Blaumane ansambel (kava edastab salvestatuna Deutschlandradio Kultur); veel kaks päevast Espresso-kontserti kammerduodelt: Marcel Johannes Kits ja Rasmus Andreas Raide 19.02 ning Triin ja Kärt Ruubel 20.02. 19. veebruaril näidatakse Günter Attelni dokfilmi “Kaotatud paradiis” Arvo Pärdist ja Robert Wilsonist, autor kohal. (“Aadama passiooni” etendused tulevad siin lavale 27.-29. märtsil).

20. veebruari õhtul on kontserdimaja suures saalis sündmuseks Rudolf Tobiase oratooriumi “Joonase lähetamine” ettekanne Neeme Järvi dirigeerimisel, esitajaiks ERSO, riiklik koor Latvija, veel kaks saksa koori ning viie solisti hulgas Ain Anger ja Annely Peebo. 22.-24. veebruaril ootab kolme suurt saalitäit publikut Kristjan Järvi kava “Nordic Pulse!”: E.-S. Tüüri “Action-Passion-Illumination”, P. Vähi “Meenutusi noorpõlvest”, Järvi enda “Aurora”, Pärdi “Credo”, Tubina “Eesti tantsusüit” ja veel üks 7-osaline “Eesti süit” folkansamblile ja orkestrile (palade ja seadete autorid Pritsker, Knutsson, Tuulikki Bartosik, Järvi), esitajaiks Konzerthausorchester, Berliner Singakademie, Estonian Folk Chamber Orchestra, solistid Kristjan Randalu, Mari Samuelsen, Taneli Turunen. Festivali lõpupäeval 25. veebruaril esinevad veel Raivo Tafenau kvintett ning kahe kontserdiga RO Estonia poistekoor, juhatamas Hirvo Surva.

Berliini Kunstiakadeemias tutvustas end 17. veebruaril meie festival “Afekt”. Ettekandel olid Helena Tulve uusteos “There are tears of the heart of things” ja katkendid Jüri Reinvere “Requiemist”, heliloojad ja flötistist festivalijuht Monika Mattiesen pärast kontserti vestlemas.

Eesti Rahvusmeeskoor esines EV100 kontsertidega 11. ja 13.02 Dresdeni Kultuuripalees, kava avas Arvo Pärdi “De profundis” Mikk Üleoja juhatusel.

“Estival” Stockholmis 10.-18.02 on pidulikum ja sisukam varasematest. 10.02 avas festivali kava “Eesti kõlad”: Kuninglikus Muusikakõrgkoolis esinesid Nõmme Muusikakooli orkester, Stockholmi ja Göteborgi Eesti koorid, Albo koor, Endla koor Eestist, Mirjam Tally, Mari Kalkun, Tuulikki Bartosik, Jaak Sooäär, Robert Vaigla, Tanel Ruben jt, esitati heliloojaid, nagu Ernesaks, Oja, Tormis, Sumera, Tuulse, Rannap, Uusberg, Skyddsrummetis astus üles Trad.Attack!. Ansambel esines 17.02 veel kelti ja balti festivalil Hollandis Rotterdamis.

Ansambel Norbotten Neo tõi festivalil “New Directions” 15. ja 16.02 Piteås ja Luleås EV100 puhul esiettekandele Maria Kõrvitsa uusteose “Through”. Samal festivalil esitas 15.02 Erik Westbergi Vokaalansambel Mirjam Tally uusteose “Vårtidens Ljus” (“Kevadine valgus”), esitades seda veel kolmes maakirikus. 22. ja 24.02 mängib Kuningliku Filharmoonia orkester Stockholmis Tally pala “Lament”, juhatab Franz Welser-Möst.

Eesti Naislaulu Seltsi neli koori andsid EV100 puhul 4.02 kontserdi Stockholmi Jakobi kirikus kavaga “Südamest südamesse”, juhatasid Vilve Maide, Külli Kiivet, Ulrika Grauberg ja Heli Roos.

Baltic Academies Orchestra esinemised Kristjan Järvi juhatusel toimusid kolme vabariigi juubelite puhul 9.02 Tartus, 10.02 Cēsises, 13.02 Vilniuses ja veel 18.02 Berliinis Kunstide Ülikoolis, kavas ka Arvo Pärdi Sümfoonia nr. 1.

21. veebruaril esitab Vox Clamantis EV100 kava Thbilisis (Kreek, Pärt, Tulve, Kaumann), jätkates samaviisi Jaan-Eik Tulve juhatusel kolme erineva kavaga (neli kontserti 2.-5.03) festivalil Hong Kongis.

Erki Pehk dirigeerib 22.02 Kiievi Solistide ees kava “Eesti helid”: Heino Elleri “Kodumaine viis”, Eduard Oja “Vaikivad meeleolud”, Räätsa Tšellokontsert, Pärdi “Peegel peeglis”, Sumera “Symphōnē”, Tõnu Kõrvitsa “Kreegi vihiku” VIII osa “Ma vaatan üles mäele”, Tüüri “Whistles and Whispers from Uluru” ja Villem Kapi “Eleegia”, solistid on Monika Mattiesen flöödil ja Indrek Leivategija tšellol.

Londonis esinevad 23.02 St. Martin in the Fieldsis ning 24.02 Westminster Cathedral Hallis sopran Mirjam Mesak ja pianist Kristiina Rokashevich. Samadel päevadel mängivad Theodor Sink ja Sten Heinoja New Yorkis, kavas Eller, Tüür.

Alanud on Eesti muusikute nn invasioon ka Lähis-Itta: Collegium Musicale ja Corelli Barokkorkester esinevad 15.-21.02 esimest korda Liibanonis Beiruti Al Bustani festivalil. Alustajaks sel suunal on Andres Mustonen, “MustonenFest Tallinn – Tel Aviv” toimub 14.- 28.02 juba viiendat korda. Huvitav on, et Bachi “Johannese passiooni” esitatakse mõlemal pool, Beirutis 18.02, MustonenFestil Mustoneni juhatusel 17.- 24.02 Iisraelis aga neljal korral, kavades ka Eller, Tormis, T. Kõrvits, 23.-24.02 toimuvad kooride Voces Musicales ja Ellerhein pidulikud vabaõhukontserdid Tel Avivis.

Trio Hemeīs ja saksofonist Virgo Veldi esinevad 25.02 Helsinki Raekojas, kavas Tatjana Kozlova-Johannese uusteos “Longing for Darkness”, Pärt Uusbergi “Öömaastikud”.

Cappella Amsterdam’i juhatab esmakordselt Endrik Üksvärav, kava “Baltic Souls – Carte blanche for Endrik Üksvärav”, valikus heliloojad Tormis, Pärt, Tüür, Grigorjeva, T. Kõrvits, Uusberg. Neljast kontserdist toimub esimene 28.02 Amsterdami Muziekgebouw’s.

RO Estonia külalisetendustel 27.-28.02 Läti Rahvusooperis Riias juhatab Vello Pähn Tubina balletti “Kratt” ning teatri ooperi- ja balletigalakontserti.

Arvatavalt on 2018. aasta veebruar see kuu, kus üle kõigi aegade enim on maailmas eesti muusikuid nähtud ja kuuldud ning eesti muusikat ette kantud. Muusikasündmustel kodus, kus meie muusikud ja heliloojad annavad piduürituste rohkuses ka siin oma parima, on märgatavat uudsust ja üllatusigi. Kui polnuks näiteks juubeliootust, oleks võib-olla sündimata jäänud pianistide festival “Virmalised”, ning me mitmest, eriti noorest põlvkonnast esinejad, asjatundjad ja huvilised polekski teada saanud, et meil nii palju head klaverimuusikat on loodud.