20. veebruaril esitab Berliini Konzerthausi laval enam kui 200-liikmeline koosseis Eesti esimese oratooriumi

19. veebruar 2018.

Teisipäeval astuvad Neeme Järvi juhatusel Berliini Konzerthausi lavale Eesti Riiklik Sümfooniaorkester,  Riiklik Segakoor Latvija, Staats- und Domchor Berlin, segakoor Cantus Domus ning solistid Susanne Bernhard, Annely Peebo, Peter Svensson, Ain Anger ja Johann Tilli, et tuua ettekandele Rudolf Tobiase oratoorium „Joonase lähetamine“. Kontsert toimub Eesti, Läti ja Leedu 100. sünnipäevadele pühendunud “Festival Baltikumi” raames.

Tobiase “Joonase lähetamine”, mille esiettekanne toimus 1909. aastal Leipzigis ning mille “Sanctuse”-osaga õnnistati 1913. aastal sisse Estonia teatrimaja, jõudis tervikuna Eesti publiku ette alles 1989. aastal Peeter Lilje juhatusel, kujunedes rahvusliku tähtsusega suursündmuseks Eesti taasiseseisvumise teel. Eesti esimest oratooriumit on varem juhatanud autor ise, samuti ERSO peadirigendid Peeter Lilje, Arvo Volmer ja Neeme Järvi. “Joonase lähetamise” partituuri on restaureerinud ja seda täiendanud Vardo Rumessen. Neeme Järvi juhatusel ning ERSO osalusel on teos talletatud nii CD-le kui DVD-le.

“Berliinis toimuva Balti riikide muusikale pühendatud festivali korraldamise idee saigi alguse sellest, et Neeme Järvi kutsuti Berliini orkestrit juhatama ning et kõik kolm Balti riiki tähistavad oma 100. sünnipäeva,” meenutab ERSO direktor Kristjan Hallik. “Oratooriumi esitamine nii suure eri riikide interpreete ühendava koosseisuga on üks suurimatest muusikasündmustest EV100 rahvusvahelises programmis”.

Berliini Konzerthausi ajalugu ulatub aastasse 1821. Algselt Berliini Schauspielhausi nime all avatud teatrimaja muudeti kontserdisaaliks pärast II maailmasõda. Berliini Konzerthausi Suur saal mahutab 1412 inimest ning selles Euroopa ühes mainekaimas ja parima akustikaga saalis esines ERSO esmakordselt aastal 1993.

16.—25. veebruarini Berliinis toimuv “Festival Baltikum” on korraldatud Eesti, Läti ja Leedu 100. sünnipäeva puhul. Kümne päeva jooksul saab seal kuulda Baltimaade muusikat ja muusikuid.

Lisainfo:
Anastassia Dratšova
anastassia.dratsova@erso.ee
+3725591627