ERSO esineb juunikuus Gruusias ja Armeenias

26. jaanuar 2018.

ERSO ja orkestri aupeadirigent Neeme Järvi annavad juunikuus Eesti Vabariigi 100. aasta juubeli tähistamiseks kontserdid Armeenia pealinnas Jerevanis (11.06), Gruusia pealinnas Tbilisis (13.06) ja Musta mere äärses Batumis (15.06).

Kultuuriminister Indrek Saare sõnul annab Eesti Vabariigi sajanda sünnipäeva tähistamine suurepärase võimaluse tutvustada meie rikast kultuuri mitmel pool maailmas. “Gruusia ja Armeenia on Eestile olulised EL idapartnerlusriigid, kellega meid seovad viimastel aastatel üha tihenevad kultuurisidemed. Riikidevahelise kultuurikoostöö edendamise juures on väga tähtis ka aktiivne ja innustunud rahvadiplomaatia. Tunnustan kultuuridiplomaatia algatust “Kõik armastavad Gruusiat”, sest tänu sellele saame oma juubeliaastat tähistades paljude eriliste hetkede võrra rikkamaks,” ütles Saar.

ERSO direktori Kristjan Halliku sõnul on tegemist vahetult enne ERSO USA turneed saabunud suurepärase uudisega. “Tegemist on eraalgatusliku initsiatiiviga projekti “Kõik armastavad Gruusiat” raames, mis on algusest peale mõeldud tähistamaks Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva neis meie jaoks kaugetes, kuid kultuuriliste kontaktide ja inimliku sümpaatia tõttu siiski sedavõrd lähedastes riikides. Täpsem kava ja info kontsertide osas saab paika lähiajal. Olen tänulik Eesti Vabariik 100 korraldustoimkonnale ja Kultuuriministeeriumile, kes leidsid võimaluse reageerida eraalgatusele, et üheskoos tähistada Eesti Vabariigi juubelit selle unikaalse kontserditurnee kaudu,” sõnas Hallik.

Eesti Vabariik 100 rahvusvahelise programmi juhi Jorma Sarve sõnul on ERSO koos Neeme Järviga suurepärasteks saadikuteks Eesti juubeli tähistamiseks Armeenias ja Gruusias. “Meil on tõeliselt hea meel, et EV 100 programmis saavad väga esindusliku täienduse kaks Eesti jaoks olulist sihtkohta. Ka nende riikide saatuses oli aasta 1918 üheks 20. sajandi murdekohaks. See muudab muusikalised kohtumised ERSO ja maestro Neeme Järviga veelgi erilisemaks,” lisas Sarv.

Kultuuridiplomaatia edendaja Meelis Kubitsa sõnul toimuvad ERSO kontserdid projekti “Kõik armastavad Gruusiat” raames, olles kahtlemata selle tähtsündmuseks. “Ja kui juba nii oluline kollektiiv nagu ERSO on seal piirkonnas, siis on igati loogiline põigata sisse ka Jerevani, kus kohalikke kontserdikorraldajaid ja publikut seob Eesti muusikutega aastakümneid kestev koostöö ja vastastikune lugupidamine. Nii Jerevani kui Tbilisi kontserdid kannavad Eesti Vabariigi 100 juubeliaasta sümboolikat ja toimuvad mitmepoolses koostöös Eesti Vabariik 100, Kultuuriministeeriumi, Eesti Vabariigi Suursaatkonna Gruusias ja Armeenias ning loodetavalt pea sajakonna Eesti ettevõtjaga,” ütles Kubits.

Eesti Vabariik 100 kavas on enam kui 100 sündmust rohkem kui 30 asukohas üle maailma. Programmi eesmärgiks on tähistada Eesti Vabariigi 100. aastapäeva välisriikides läbi andekate Eesti inimeste ja kollektiivide.

Lisainformatsioon:
Meelis Kubits
+372 503 3689