Eesti Riiklik Sümfooniaorkester esitles uut hooaega

13. september 2017.

 

Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri 91. hooaeg toob publiku ette erakordselt palju säravaid külalissoliste ning dirigente. Baiba Skride, Zee Zee, Deniss Kožuhhin, Víkingur Ólafsson, Clara Andrada de la Calle, Jan-Erik Gustafsson, Thomas Zehetmair, Leif Segerstam, Pierre-André Valade, Robert Trevino, Baldur Brönnimann, Daniel Raiskin jt moodustavad nimekirja, mis kaunistaks iga orkestri või kontserdimaja hooaega.

Septembri lõpus tuleb Eestisse Ameerika bariton Thomas Hampson, et salvestada koos Neeme Järvi ja ERSOga DVDle Mahleri “Rändselli laulud”. Thomas Hampsoni kollektsioonis on rohkelt nii Grammy, Echo kui Edisoni auhindu, ta on salvestanud üle 150 heliplaadi, tema päralt on maailma parimad ooperi- ja kontserdilavad

Sel hooajal esmakordselt teeb ERSO koostööd Pimedate Ööde Filmifestivaliga ning toob kontserdisaali ja orkestri ette maailma majandusmõtlejad.

Loomulikult ei puudu ERSO hooajast Eesti heliloojate uudislooming. Festivali “Afekt” avakontserdil jõuab esmakordselt kuulajateni noore helilooja Elis Vesiku “Punctum concursūs in prospectu”, Eesti muusika päevade sümfooniakontserdil aga uudisteosed Age Veeroosi ja Toivo Tulevi sulest.

Rahvusvahelisel muusikapäeval, 1. oktoobril, tuleb ERSO taas välja oma tavapärasest keskkonnast Estonia kontserdisaalist ning korraldab muusikalise pühapäeva Eestimaa südames Paides.

Novembris esineb Estonia kontserdisaalis ja Vanemuise kontserdimajas koos ERSO ja Olari Eltsiga maailmanimega viiulisolist Baiba Skride, esitusele tuleb Heino Elleri viiulikontsert.

Tavapärase hooaja lõppkontserdi asemel korraldab ERSO kevadel neljast kontserdist koosneva minifestivali. Kristjan Järvi eestvedamisel toimuv festival “Practical Spirituality” näitab sümfooniaorkestri haaret olla muusika ja muusikute koondajaks laiemalt, kui seda võimaldab tavapäraste reedeõhtuste kontsertide formaat.

ERSO tšellorühma uus kontsertmeister Theodor Sink
Theodor Sink on mitmekülgne interpreet, tuntud oma sooja tooni ning loomupärase väljendusrikkuse poolest, kes tegutseb nii solisti, kammermuusiku kui orkestrandina. Ajastuliselt ta enesele piiranguid ei sea, navigeerides veenvalt nii barokis, klassikas, romantismis kui ka kaasaegses muusikas. Tema tšelloõpetajateks on olnud Laine Leichter, Leho Karin ja Henry-David Varema, Sibeliuse Akadeemias Marko Ylönen; ta on pälvinud arvukalt laureaaditiitleid nii kodu- kui välismaistel konkurssidel. ERSOga on ta varem koostööd teinud nii rühmamängija kui rühma külaliskontsertmeistrina. Solistina debüteeris ta ERSO ees aga käesoleval kevadel, esitades Eesti muusika päevade sümfooniakontserdil ülimenukalt Erkki-Sven Tüüri tšellokontserdi.

Turneed: Ameerika Ühendriigid, Hiina, Hong Kong
Eesti Vabariigi sajanda sünnipäeva tähistamine viib Eesti esindusorkestri turneedele Ameerika Ühendriikidesse, Hiina, Hong Kongi ja Saksamaale. Nii laiahaardeliselt ei ole orkester varem veel maailma vallutanud. 2018. aasta jaanuaris-veebruaris läheb ERSO kolmandale turneele Ameerika Ühendriikidesse, seekord vastavalt praeguse ja endise peadirigendi Neeme Järvi ja Arvo Volmeri juhatusel. Paar päeva enne väljalendu antakse ka kodupublikule Ameerikas ettekandele tulevate teostega kontsert “Tallinn > Ann Arbor”, viidates sellega Floridast Californiasse viiva turnee ühele prestiižsele kontserdisaalile Ann Arboris Michigani osariigis. Märtsis lähevad ERSO ja Eesti Rahvusmeeskoor esmakordselt ühisele välisturneele koos Soome dirigent Leif Segerstamiga. Kui Hiinaga tehti tutvust juba möödunud hooajal, siis esinemine maineka Hong Kongi muusikafestivali lõppkontserdil on orkestri jaoks täiesti uus väljakutse.

Maestro Neeme Järvi kutsuti Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva eel juhatama Berliini Kontserdimajja ning tõelise Eesti patrioodina viib maestro mainekale kontserdilavale Eesti esimese oratooriumi – Rudolf Tobiase “Joonase lähetamise” – ja Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri. 20. veebruaril 2018 astub ERSO pärast veerandsaja aasta pikkust vahet taas Berliini Kontserdimaja lavale.

Täpsem info ERSO 91. hooaja kontsertide kohta orkestri veebilehel www.erso.ee.

ERSO kuldsponsor aastast 1994 on Audi, ERSO 91. hooaja peasponsor on Epiim. “Tulevikumuusika” sarja esitleb 4energia, “Klaverikontserdi” sarja Liviko, sarja “Suurlinna tuled” Radisson Blu ning “Romantika” sarja Reval Café. ERSO 91. hooaja meediapartneriteks on ERR ja Postimees.

Lisainformatsioon:
Anastassia Dratšova
+372 55916274
anastassia.dratsova@erso.ee