ERSO ja RAM meenutavad inimkonna vastu toime pandud kuritegude ohvreid

21. märts 2017.

25. märtsil mälestatakse Eestis märtsiküüditamise ohvreid, päev enne seda on publik oodatud Estonia kontserdisaali ERSO ja RAMi kontserdile, mida juhatab orkestri endine peadirigent ja kauaaegne Peterburi Filharmoonia sümfooniaorkestri dirigent Nikolai Aleksejev, soleerib Moskva Suure Teatri solist, arvukate rahvusvaheliste konkursside laureaat bass Pjotr Migunov.

Jevgeni Jevtušenko tekstidele kirjutatud Šostakovitši 13. ehk “Babi Jari sümfoonia” esimese osa aluseks on rahvusvahelist sensatsiooni tekitanud an­tisemitismi-vastane luuletus, mis eesti keeles on tuntud Jaan Krossi tõlkes (algusfraas: “Ei ole sambaid Babi Jaril, ei.”). Šostakovitši jaoks oli 13. sümfoonia tema üks olulisimaid oopuseid, mille valmimispäeva, 20. juulit 1962, ta igal aastal meenutas ja tähistas. Helilooja hea sõber ja mõttekaaslane Jevtušenko on öelnud: “Šostakovitš tõlgendas minu luuletusi intonatsiooniliselt ja tähenduselt nii täpselt, justkui oleks ta seisnud nähtamatuna minu selja taga, kui neid ridu kirjutasin, ning loonud muusikat samal ajal kui mina luuletusi.”

Lisaks tuleb Eestis esiettekandele Šostakovitši harva kõlav vokaaltsükkel Aleksandr Puškini tekstidele, mis käsitleb samuti selliseid helilooja jaoks üliolulisi teemasid nagu reetmine, kaotus ja mälestused.

“Tänapäeva keerulises maailmas toimetulekuks on aina olulisem mäletada ajalugu. Ajaline distants XX sajandil maailma vapustanud sündmustega on juba nii suur, et neid, kes kõike isiklikult mäletavad, on järgi jäänud vähe. Kuna maailmas on tunda jälle ahvatlust avada laegas, mille sisu peidab endast kõige ohtlikumaid tormikeeriseid, annab Šostakovitši muusika võimaluse sügavaks järelemõtlemiseks,” kommenteeris kavavalikut ERSO direktor Kristjan Hallik.

Kontsert toimub 24. märtsil kell 19, piletid on müügil Piletimaailmas ja Piletilevis. LOE LÄHEMALT

Lisainfo:
Anastassia Dratšova
anastassia.dratsova@erso.ee
+37255916274