ERSO esitles lõppenud aastal rekordilist plaadihulka

15. jaanuar 2017.

2016. aastal jõudis Eesti esindusorkestrilt kuulajateni seitse uut heliplaati, mis on korduvalt pälvinud tunnustust ja esiletõstmisi rahvusvahelises muusikaajakirjanduses.

* Kevadel tuli välja ERSO ja Neeme Järvi kolmas ühine heliplaat briti firmalt Chandos, seekord Bohuslav Martinů orkestriteostega (kaks süiti balletist “Špalíček” ning rapsoodia-kontsert vioolale ja orkestrile Mihhail Zemtsoni soleerimisel).

* Rootsi plaadifirmaga BIS seob ERSOt juba aastatepikkune koostöö. Möödunud aastal ilmus ERSO-l, Neeme Järvil ja viiulisolist Vadim Gluzmanil BISi märgi all heliplaat Sergei Prokofjevi viiulikontsertidega. Plaat oli üks rahvusvaheliste klassikalise muusika auhindade (International Classical Music Awards) nominentidest parima kogumiku kategoorias ning valiti 2016. aasta neljandas kvartalis Preis der deutschen Schallplattenkritik’u paremikku. “Sergei Prokofjevi mõlema viiulikontserdi õnnestunud plaadistustest pole tõesti puudust. Suurmeister Jasha Heifetz on seadnud lati kõrgele /…/. Nüüd esitab Ukraina päritolu Vadim Gluzman need teosed koos 1947. aastal komponeeritud D-duur viiulisonaadiga. Veel Heifetz kõrvus kõlamas, tuleb nende väljendusrikkuselt probleemsete teoste Gluzmani poolse esituse kiituseks kasutada ülivõrdeid. Gluzman läheneb kontsertidele selge peaga, aga samas ka vajaliku lüürilise tunnetusega, ületades meelitavad ekspressiivsuse karid. /…/ Koos Neeme Järvi poolt suurepäraselt kõlama pandud Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga tuleb esile pinge ja dramaatika, teise viiulikontserdi “Andante assai” osas rapsoodiline täiuslikkus.” (Guido Fischer, Rondo, 13.08.2016). Kajastused on ilmunud ka ajakirjades Diapason, Fono Forum, Crescendo ja Fanfare.

* Viis plaati ilmusid Estonian Record Productions’i sarjas “Great Maestros” ning on saadaval nii ühekaupa kui tervikuks kujundatud komplektina. Sari sisaldab kõiki Ludwig van Beethoveni klaverikontserte maestrote Kalle Randalu ja Neeme Järvi ning Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga, kõiki Johannes Brahmsi sümfooniaid ning Richard Straussi loomingut. Kogumik on valitud Eesti Muusikaauhinnad 2017 klassikaalbumi nominendiks.